Autonieuws

Bijtelling in 2016: dit ga je betalen

De te verwachten brief aan de Tweede Kamer - van minister van Financiën Wiebes - is eindelijk op de deurmat gevallen. Hij laat weten dat vanaf 1 januari 2016 de bijtellingscategorieën zoals we deze nu kennen zullen vervallen. Het systeem is volgens hem door de technologie ingehaald en bovendien loopt Den Haag vele miljoenen euro's mis.

De belangrijkste wijzigingen betreffende de bijtelling in 2016:
- 4% categorie verdwijnt en gaat over in 7% bijtelling
- Benzine- en diesel hanteert dezelfde CO2-uitstoot
- Alles boven de 79 g/km wordt belast met 25% bijtelling

Vernieuwde bijtellingscategorieën
De bijtellingscategorie van 4% gaat over in 7% en volledig elektrische auto’s zullen als enige in aanmerking komen voor dit lage tarief. Voor benzine- en dieselmotoren verdwijnt de 7%-categorie in zijn totaliteit. De zuinigste motoren krijgen 14% bijtelling.
Net als in 2015 is de bijtelling voor benzine- en dieselmotoren voortaan gelijk. Auto’s met een uitstoot tot en met 49 g/km vallen in de bijtellingsklasse van 14%. Hierboven zitten de auto’s met een uitstoot van 50 tot en met 79 g/km, welke in aanmerking komen voor 20% bijtelling. Alles boven de 79 g/km komt in de 25%-categorie.

Wegenbelasting 2016 verandert ook
Naast de veranderde bijtelling zal de motorrijtuigenbelasting ook worden aangepast. Zo moeten eigenaren van een volledig elektrische auto op dit moment het volledige bedrag betalen, waar dat in 2016 de helft zal zijn. Het is samen met de voordelige bijtelling voor elektrische auto's een belangrijke stimulans om in 2020 minimaal 200.000 elektrische auto's op de weg te hebben.

Bijtellingscategorie     CO2-uitstoot
7%
0 g/km
14%1 - 49 g/km
20%50 - 79 g/km
25%
80 g/km - ...

Gerelateerde artikelen

Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden

Autonieuws
Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden
> Artikel lezen

Milde facelift voor BMW 2-serie Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Autobelastingen 2015 & 2016: wat verandert er?

Autonieuws
Autobelastingen 2015 & 2016: wat verandert er?
> Artikel lezen

Tot 2017 geen wijzigingen autobelastingen

Autonieuws
Tot 2017 geen wijzigingen autobelastingen
> Artikel lezen

Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen

Autonieuws
Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen
> Artikel lezen

Ciber Friday-deal: the one and only Rolls-Royce Hyperion

Autonieuws
Voor de helft van het geld: Rolls-Royce Hyperion
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.