Autonieuws

Het motorengamma van de Jaguar XE (+ nieuwe foto's)

Zo langzamerhand weten we eigenlijk alles al wel van de Jaguar XE. Zeker nadat Jaguar ons de auto officieel presenteerde. Daarbij ontbrak het echter aan twee belangrijke zaken: ten eerste de exacte details van de motoren en ten tweede beelden van de beter betaalbare uitvoeringen. Bij deze komt aan het ontbreken van die twee zaken een eind.

We gaan niet meer in herhaling vallen. We hebben immers al zoveel over de Jaguar XE verteld dat we je simpelweg kunnen verwijzen naar ons dossier van de Jaguar XE. Waar we ons in dit artikel op richten is het volledige motorengamma dat Jaguar gaat leveren. Dat bestaat uit twee diesels en drie benzinemotoren. We stellen ze aan je voor.

De diesels
De Jaguar XE moet een substantieel aandeel op gaan eisen in de zakelijke markt. En dan zijn de diesels van groot belang. En natuurlijk de bijtelling. Daar zit het bij de instapdiesel wel goed mee. De gloednieuwe 2.0 liter viercilinder dieselmotor is 163 pk en 380 Nm sterk en weet ondanks die mooie waarden een CO2-uitstoot van 99 g/km te scoren. Inderdaad, genoeg om tot 2016 in aanmerking te komen voor 20% bijtelling, zowel de handgeschakelde versie alsook de automaat. De prestaties van deze instapper zijn keurig: hij accelereert in 8,4 seconden naar 100 km/h en noteert een Autobahn-waardige topsnelheid van 212 km/h.
De tweede diesel - eveneens een 2.0 liter - is 17 pk sterker en komt daarmee op een totaal van 180 paardenkrachten. De CO2-uitstoot stijgt daardoor iets maar weet met 109 g/km eveneens in aanmerking te komen voor 20% bijtelling. Wat prestaties betreft gaat het er allemaal nog iets op vooruit: de XE 2.0d 180 sprint in 7,8 seconden naar 100 km/h en piekt bij 225 km/h. Het verbruik moet op 4,2 l/100 km beperkt kunnen blijven, 0,3 l/100 km meer dan de 163 pk sterke diesel.

De benzinemotoren
Het benzinegamma bestaat uit twee viercilinders en een V6. We bewaren het lekkerste voor het laatst en starten met de instapper. Die meet een cilinderinhoud van 1.999 cc, brengt 200 pk en 280 Nm op de achterwielen over en weet daardoor in 7,7 seconden naar 100 km/h te accelereren. De topsnelheid bedraagt 237 km/h en wie daar niet te vaak aanspraak op wil maken zou 7,5 l/100 km moeten kunnen scoren.
Diezelfde benzinemotor is er ook als 240 pk en 340 Nm sterke variant. Vooral het feit dat het koppel al bij 1.750 tpm beschikbaar is moet voor veel souplesse zorgen. Hij duikt wat acceleratie betreft onder de 7 seconden (6,8 om precies te zijn) en noteert een top van 250 km/h.
Het voorlopige topmodel, totdat er een XE R komt, is de 3.0 liter V6 met 340 pk en 450 Nm. Het blok is voorzien van een supercharger en weet de XE in 5,1 seconden naar 100 km/h te doen sprinten. Zijn top is, niet geheel verrassend, begrensd op 250 km/h. De XE met V6 is overigens enkel leverbaar in S-uitvoering om hiermee zijn sportieve inborst te benadrukken.

Prijzen Jaguar XE
Op dit moment zijn de Nederlandse prijzen nog niet bekend, maar in Engeland gaat de XE 2.0i (200 pk) omgerekend zo’n 35.000 euro kosten. De 2.0d (163 pk) komt op bijna 39.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Jaguar XE SVR aast op M3 en C AMG-publiek

Spyshots
> Artikel lezen

XE SV Project 8 laat alle Jaguars achter zich

Autonieuws
XE SV Project 8 laat alle Jaguars achter zich
> Artikel lezen

Jaguar XE SV Project 8 is snelste sedan ter wereld

Autonieuws
> Artikel lezen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

XE SV Project 8 is sterkste Jaguar ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Spyshots: Jaguar XE SV Project 8 bijna klaar voor lancering

Spyshots
Spyshots: Jaguar XE SV Project 8 bijna klaar voor lancering
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.