Autonieuws

Mercedes Future Truck maakt van trucker kantoorbaan

Wellicht dat niet iedere vrachtwagenchauffeur er op zit te wachten, maar als het aan Mercedes-Benz ligt wordt dit beroep vanaf 2025 al meer een ‘kantoorbaan’. Hun megageavanceerde Future Truck 2025 Concept kan immers geheel zelfstandig rijden, waardoor de persoon op de weliswaar nog altijd aanwezig bestuurdersstoel tijd overhoudt voor andere, bijvoorbeeld administratieve of organisatorische zaken.

Met de Mercedes Future Truck krijgt het klassieke predicaat ‘vrij beroep’ rond het vak van vrachtwagenchauffeur een nieuwe dimensie. ‘Vrij’ staat bij deze truck van de toekomst namelijk (ook) voor het niet zelf meer hoeven rijden door de mens. Dat doet de ingebouwde automatische piloot immers. Die houdt het verkeer zowel voor (tot 250 meter) als aan beide kanten naast zich (70 meter) in het oog. Een camerasysteem dat rijstroken en voetgangers herkent en het verschil opmerkt tussen stilstaande en bewegende objecten waakt ervoor dat ongelukken worden voorkomen. En ja, het zou allemaal werken, waardoor de (klassieke) vrachtwagenchauffeur zich ondertussen kan bezighouden met andere truckerszaken, zoals bijvoorbeeld de planning, het werven en organiseren van nieuwe opdrachten en een stuk administratie. Mercedes heeft de Future Truck 2025 al op de Duitse autosnelweg getest en zelf goedgekeurd.

Relax-modus
De aankleding in de cabine is uiterst minimalistisch, waarbij werd gekozen voor lichte kleuren en warme materialen. De bestuurdersstoel, waarvan de hoek van de rugsteun kan worden aangepast, kan 45 graden naar rechts uitwijken zodat er comfortabeler kan worden gereisd wanneer de automatische piloot het rijden op zich neemt. Van spiegels aan het koetswerk is overigens geen sprake; alles wordt via camera's geregeld.

Back-up
Vrachtwagenchauffeurs hoeven niet te vrezen dat hun beroep uitsterft, want het is nog steeds noodzakelijk dan wel (door allerlei instanties) vereist dat een chauffeur van vlees en bloed het rijden op zich kan nemen. Dat het beroep van trucker in de nabije toekomst een heel andere invulling krijgt, is dan weer vrijwel zeker. Overigens attendeert de Mercedes Future Truck andere weggebruikers er keurig op wie of wat de touwtjes in handen heeft. In de autonome modus licht de snoet van de Future Truck blauw op. Worden de ‘kijkers’ wit van kleur, dan wil dat zeggen dat een levende chauffeur het stuur ter hand genomen heeft.

Gerelateerde artikelen

De volgende stap: Mercedes presenteert autonome truck

Autonieuws
De volgende stap: Mercedes presenteert autonome truck
> Artikel lezen

Iemand vindt zomaar een Mercedes 300 SL... op Cuba!

Autonieuws
> Artikel lezen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
> Artikel lezen

Mercedes E-Klasse Cabriolet en Vision Gran Turismo te zien in Justice League

Autonieuws
Justice League
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit

Autonieuws
Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit
> Artikel lezen

Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten

Spyshots
Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.