Autonieuws

Google onthult eerste volledig autonome auto

Rijden in een auto zonder stuur, pedalen of andere bedieningselementen. Dat moet raar aanvoelen, zeg. Raar of niet, bij Google kan het!

Mooi is hij niet, maar functioneel is 'ie zeker. Dit olijke wagentje van internetreus Google werkt namelijk volledig zelfstandig, zonder menselijke input tijdens het rijden. De enige invoer die je hoeft te doen is via het navigatiesysteem. Voer de bestemming in en dit geheel autonome karretje brengt je er heen.

Google X
De conceptcar is ontwikkeld door Google's 'skunkworks'-afdeling, Google X. Deze knappe koppen werken dag in, dag uit aan geheime projecten zoals deze. Ze zijn vanaf het nulpunt begonnen met het ontwerpen van de zelfstandig rijdende auto, die naast de basis-benodigdheden van een auto amper extra luxe biedt. Er zit bijvoorbeeld geen radio of airco in en ook de spiegels ontbreken. Die laatste zijn natuurlijk overbodig voor de computergestuurde-camera bovenop het dak. Wat wel aanwezig is, is een elektrische aandrijflijn die maximaal 40 km/h haalt en een navigatiesysteem om de te rijden route te bepalen.

Schuim en flexibel
Met behulp van de dakgemonteerde camera, die een zichtsveld van 360 graden heeft en objecten een meter of 200 ver kan registreren, kan de auto zich door het stadsverkeer manoeuvreren. De auto reageert als een defensief rijdende persoon, geeft andere weggebruikers veel ruimte, blijft uit blinde hoeken en uit de buurt van grote vrachtwagens. Daarnaast is de snelheidsbegrenzer natuurlijk al een veiligheidsmiddel en is de carrosserie zo veilig mogelijk voor voetgangers gemaakt. Zowel de neus als de derrière zijn van schuim en de voorruit is flexibel. Alles met het oog op veiligheid, want het is nog niet zeker of dit autonome systeem altijd naar behoren werkt. Google zelf is voorzichtig positief en laat daarom testcoureurs in de 100 te bouwen prototypes rijden. Die zijn nog wel voorzien van een stuur en pedalen om menselijk ingrijpen mogelijk te maken. Of er op termijn ook productieplannen zijn, dat laat Google nog in het midden.

Gerelateerde artikelen

Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12

Autonieuws
Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12
> Artikel lezen

Oer-Defender leeft mogelijk toch voort

Autonieuws
Klassieke Land Rover Defender leeft mogelijk toch voort
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Insignia vanaf € 33.695,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Bloedstollende laagvlieger: BMW Alpha K75 Custom

Autonieuws
Bloedstollende laagvlieger: BMW Alpha K75 Custom
> Artikel lezen

Met de tijd mee: Breitling by Bentley Supersports B55

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?

Spyshots
Hoe trouw blijft de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.