Autonieuws

Google onthult eerste volledig autonome auto

Rijden in een auto zonder stuur, pedalen of andere bedieningselementen. Dat moet raar aanvoelen, zeg. Raar of niet, bij Google kan het!

Mooi is hij niet, maar functioneel is 'ie zeker. Dit olijke wagentje van internetreus Google werkt namelijk volledig zelfstandig, zonder menselijke input tijdens het rijden. De enige invoer die je hoeft te doen is via het navigatiesysteem. Voer de bestemming in en dit geheel autonome karretje brengt je er heen.

Google X
De conceptcar is ontwikkeld door Google's 'skunkworks'-afdeling, Google X. Deze knappe koppen werken dag in, dag uit aan geheime projecten zoals deze. Ze zijn vanaf het nulpunt begonnen met het ontwerpen van de zelfstandig rijdende auto, die naast de basis-benodigdheden van een auto amper extra luxe biedt. Er zit bijvoorbeeld geen radio of airco in en ook de spiegels ontbreken. Die laatste zijn natuurlijk overbodig voor de computergestuurde-camera bovenop het dak. Wat wel aanwezig is, is een elektrische aandrijflijn die maximaal 40 km/h haalt en een navigatiesysteem om de te rijden route te bepalen.

Schuim en flexibel
Met behulp van de dakgemonteerde camera, die een zichtsveld van 360 graden heeft en objecten een meter of 200 ver kan registreren, kan de auto zich door het stadsverkeer manoeuvreren. De auto reageert als een defensief rijdende persoon, geeft andere weggebruikers veel ruimte, blijft uit blinde hoeken en uit de buurt van grote vrachtwagens. Daarnaast is de snelheidsbegrenzer natuurlijk al een veiligheidsmiddel en is de carrosserie zo veilig mogelijk voor voetgangers gemaakt. Zowel de neus als de derrière zijn van schuim en de voorruit is flexibel. Alles met het oog op veiligheid, want het is nog niet zeker of dit autonome systeem altijd naar behoren werkt. Google zelf is voorzichtig positief en laat daarom testcoureurs in de 100 te bouwen prototypes rijden. Die zijn nog wel voorzien van een stuur en pedalen om menselijk ingrijpen mogelijk te maken. Of er op termijn ook productieplannen zijn, dat laat Google nog in het midden.

Gerelateerde artikelen

Altijd connected met de Online Editions van Opel

Overige
Opel Online Edition
> Artikel lezen

Door debutant Montoya gewonnen Race Of Champions in 50 foto’s

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen Oostenrijks tolvignet meer op je voorruit?

Autonieuws
Geen Oostenrijks tolvignet meer op je voorruit?
> Artikel lezen

Mercedes C-klasse krijgt updates die zelfs E en S niet hebben

Spyshots
> Artikel lezen

McLaren RM50-03: even duur als P1, 38.000 keer lichter

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Na 40 jaar eindelijk nieuwe Lada Niva

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.