Autonieuws

Dunlop ontwikkelt 'intelligente' autoband

Je ziet of het niet, maar de ontwikkeling van een autoband staat zeker niet stil. Dunlop neemt daarin alvast een nieuw aanloopje met een gepresenteerde concept-band voorzien van een microchip die non-stop allerlei informatie verzamelt van en voor de auto.

Net zoals autoproducenten zijn bandenfabrikanten continu aan het innoveren. Beide branchegenoten trekken als het ware samen op. Onlangs zagen we dit al terug in de winterbanden met uitschuifbare spikes van Nokian, die de grip op sneeuw en ijs verbeteren, en nu komt Dunlop met banden die realtime informatie doorgeven aan de auto. De microchip die in elke band geïntegreerd is verzamelt info over de druk, belasting, slijtage en temperatuur en bevat ook het serienummer en model van de band. De informatie die de chip, die overigens geen externe batterij nodig heeft om te kunnen functioneren, kan doorgestuurd worden naar de computer in de auto. Die kan de vergaarde gegevens vervolgens gebruiken om de prestaties te optimaliseren.

Veiligheid en performance
Wat de auto dan met die (banden)informatie doet? Eigenlijk is het puur ter ondersteuning van de aanwezige systemen in de auto, maar de uitwerking is er niet minder om. Zo kan bijvoorbeeld de stabiliteitscontrole van de auto op basis van de verkregen gegevens via de Dunlop-band bijvoorbeeld beter zijn werk doen om onder- en overstuur onder controle te houden. Maar ook de bandenspanning onder verschillende omstandigheden in kaart brengen behoort tot de mogelijkheden. Deze chip is dus niet alleen bevorderlijk voor de veiligheid van de auto, maar ook voor de prestaties.

Gerelateerde artikelen

Abt Sportsline stopt Audi RS3 liefst 500 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

MINI Yours Customised gaat nog een stapje verder

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe de originele Ford Mustang 'Bullit' een goed bewaard geheim bleef

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat houdt het bandenlabel precies in?

Autonieuws
Wat houdt het bandenlabel precies in?
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Gelekt: Ferrari 488 GTO is LaFerrari de baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.