Autonieuws

Dunlop ontwikkelt 'intelligente' autoband

Je ziet of het niet, maar de ontwikkeling van een autoband staat zeker niet stil. Dunlop neemt daarin alvast een nieuw aanloopje met een gepresenteerde concept-band voorzien van een microchip die non-stop allerlei informatie verzamelt van en voor de auto.

Net zoals autoproducenten zijn bandenfabrikanten continu aan het innoveren. Beide branchegenoten trekken als het ware samen op. Onlangs zagen we dit al terug in de winterbanden met uitschuifbare spikes van Nokian, die de grip op sneeuw en ijs verbeteren, en nu komt Dunlop met banden die realtime informatie doorgeven aan de auto. De microchip die in elke band geïntegreerd is verzamelt info over de druk, belasting, slijtage en temperatuur en bevat ook het serienummer en model van de band. De informatie die de chip, die overigens geen externe batterij nodig heeft om te kunnen functioneren, kan doorgestuurd worden naar de computer in de auto. Die kan de vergaarde gegevens vervolgens gebruiken om de prestaties te optimaliseren.

Veiligheid en performance
Wat de auto dan met die (banden)informatie doet? Eigenlijk is het puur ter ondersteuning van de aanwezige systemen in de auto, maar de uitwerking is er niet minder om. Zo kan bijvoorbeeld de stabiliteitscontrole van de auto op basis van de verkregen gegevens via de Dunlop-band bijvoorbeeld beter zijn werk doen om onder- en overstuur onder controle te houden. Maar ook de bandenspanning onder verschillende omstandigheden in kaart brengen behoort tot de mogelijkheden. Deze chip is dus niet alleen bevorderlijk voor de veiligheid van de auto, maar ook voor de prestaties.

Gerelateerde artikelen

De 10 populairste occassions van Nederland

Autonieuws
Deze auto’s rijden we het liefst als geld een beperkte factor is
> Artikel lezen

Primeur voor Maxi-Cosi: eerste kinderzitje met airbags

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat houdt het bandenlabel precies in?

Autonieuws
Wat houdt het bandenlabel precies in?
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
> Artikel lezen

365 pk voor Porsche 718 Boxster en Cayman GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet

Autonieuws
Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.