Autonieuws

Studie: 'Downsizing doet betrouwbaarheid motoren geen goed'

De trend van kleinere motoren in de autobranche heeft kennelijk ook een flinke keerzijde: de betrouwbaarheid neemt namelijk af. Volgens het Amerikaanse en gerenommeerde onderzoeksbureau J. D. Power althans, want die heeft ontdekt dat het aantal pechgevallen voor het eerst sinds 1998 weer toeneemt. In een onderzoek lichten ze de bevonden statistieken toe.

Het onderzoeksbureau doet onderzoek op de Amerikaanse markt met voertuigen uit 2011. Over een periode van 12 maanden is het aantal pechgevallen geregistreerd en verwerkt tot een statistiek. Zo kwam J.D. Power tot een hoeveelheid incidenten per 100 voertuigen. Opvallend is dat er slechts een fabrikant is die de schade weet te beperken tot minder dan 1 pechgeval per voertuig. Lexus zet een respectabele 68 incidenten per 100 voertuigen neer, wat erg goed is vergeleken met de nummer 2 op de lijst. Mercedes registreert namelijk al 104 pechgevallen per 100 voertuigen. Zo komt Mercedes al relatief dichtbij het gemiddelde van 133 gevallen van panne per 100 auto’s.

Problematische viercilinders
J. D. Power maakte enkel onderscheid in het aantal cilinders van een onderzochte motor en hieruit kwamen viercilinders het slechtst naar voren. De trend in de markt is namelijk een gemiddelde groei van 6 gevallen van motor- of tranmissieproblemen per 100 auto’s. En bij viercilinders bedraagt deze gemiddelde groei 10 gevallen per 100 voertuigen in de Amerikaanse markt. Grotere benzinemotoren komen doorgaans beter uit de test. Dit betekent echter niet dat groter ook beter is, want de dieselvarianten scoren dan weer slecht op de betrouwbaarheidstest.

Twee kanten van de medaille
De voornaamste reden voor het kiezen voor een kleinere, compactere motor is de zuinigheid. Deze studie wijst uit dat diezelfde zuinigheid ten koste gaat van de betrouwbaarheid van je auto en je dus vaker langs de kant van de weg staat. J. D. Power geeft aan dat de downsizing-trend niet alleen voordelen biedt en er ook een andere kant aan de medaille zit. Dit terwijl men in Amerika nog niet zo radicaal de motorblokken aan het verkleinen is als in Europa. Autofabrikanten moeten volgens de onderzoekers waken voor kwaliteitsverlies bij hun motoren, en zich niet blind staren op lage verbruikscijfers. Een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Gerelateerde artikelen

Subaru WRX STI net zo snel op Nürburgring als 918 Spyder

Autonieuws
Subaru WRX STI in recordronde net zo snel als 918 Spyder
> Artikel lezen

Pagani Zonda leeft voort als Fantasma Evo

Autonieuws
> Artikel lezen

Suzuki kondigt Swift Sport aan. Mét turbomotor?

Autonieuws
Suzuki kondigt Swift Sport aan mét turbomotor
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre

Autonieuws
BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre
> Artikel lezen

Mad Max zou trots zijn op designer Jomar Machado

Autonieuws
Mad Max zou trots zijn op designer Jomar Machado
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.