Autonieuws

Ferrari California T: strakker en met turbomotor

California T, zo en aanzienlijk strakker gelijnd gaat de meest betaalbare Ferrari voortaan door het leven. Dit met dank aan de terugkeer van een turbomotor bij het ‘steigerende’ sportautomerk. Maak kennis met de Ferrari California T.

De laatste keer dat Ferrari een turbomotor inzette om de kudde wilde paarden onder de kap in vol galop te krijgen was bij de F40, een kleine 30 jaar geleden. En net als ten tijde van dat illustere verjaardagsmodel gaat het heden om een dubbel-geblazen achtcilinder. Het nieuwe blok voor de California, die de 4.3 liter V8 uitzwaait, heeft een slagvolume van 3.855 cc en is initieel ontwikkeld voor de Maserati Quattroporte, maar feitelijk al van meet af aan een machine van de motormeesters in Modena. Ferrari was gewoon zo aardig hem eerst haar zustermerk te gunnen.

Louter voordelen
Ondanks een kleinere motorinhoud hoef je natuurlijk niet te vrezen dat de California T er minder krachtig en langzamer op is geworden. Sterker, door de efficiëntie van turbotechnologie is de instap-Ferrari veel, heel veel sterker uit de strijd gekomen. Ontwikkelde hij voorheen nog 490 pk, voortaan is dat 560 pk. Het maximumkoppel kent een nog veel grotere winst, namelijk van 505 naar 755 Nm. Voortaan duurt de sprint vanuit stilstand nog maar 3,6 seconden, in deze regionen een enorme vooruitgang van drie tiende. De topsnelheid ligt op 316 km/h.
Bijkomend voordeel is dat de California T vanwege de toegenomen trekkracht, maar ook omdat dit bij een veel lager toerental volledig vrijkomt, over een veel bredere powerband beschikt en daardoor soepeler in de omgang is. Bovendien, en zeker op de Nederlandse markt, is de nieuwe motor zo’n 15% zuiniger en schoner dan voorheen - hij stoot nu 'maar' 250 g/km uit - wat doorgaans een positief effect op de vraagprijs heeft.

“Zowel het aanzuig- als het uitlaatgeluid klinkt volgens de Italianen diep en vol.”

Bella Modificata
Ferrari heeft de behoorlijk technische ommezwaai meteen aangegrepen om de California optisch grondig te aan te passen. De ‘M’ van Modificata in de vooraf aan de onthulling gebruikte interne codenaam 149M Project geeft de zwaarte van de facelift al enigszins aan. De California, die zelfs door Ferrari-adepten wordt aangezien als een bloedmooie exoot, is door de potlood een stuk fermer te hanteren er aanzienlijk strakker op geworden. De stompe neus lijkt zo goed als helemaal weggepoetst te zijn en ook de achterzijde ligt minder plomp op het netvlies. De vernieuwde California past heden veel meer in het straatje 458 Italia en F12berlinetta. Ook doordat de eindpijpen niet langer meer boven elkaar zijn gesitueerd maar, op de klassieke wijze, naast elkaar. Om het een en ander nog intenser te laten beleven heeft Ferrari ook veel aandacht geschonken aan de soundtrack. Zowel het aanzuig- als het uitlaatgeluid klinkt volgens de Italianen diep en vol zoals we dat nog nooit eerder bij een turbomotor hebben gehoord. Wat door de bank genomen eigenlijk alleen is gebleven is de kenmerkende vouw in de flank en de sterk geaccentueerde heupen, en natuurlijk de inklapbare hardtop. Openen en het sluiten daarvan duurt per omschakeling telkens 14 seconden. De nieuwe veren en de nieuwste-generatie Magnaride-dempers (die 50 procent sneller reageren) zorgen samen met koetswerkrol acceleratiemeters bovendien voor een meer precieze handling.

“Ferrari was gewoon zo aardig hem eerst haar zustermerk te gunnen.”

Turbo Performance Engineer

Ook nieuw is de Turbo Performance Engineer (TPE) welke tussen de twee ventilatieopeningen centraal op het dashboard is geplaatst. Het TPE-display bestaat uit een touchgedeelte om door de diverse schermen te scrollen die informatie verschaffen over hoe het beste uit de nieuwe motorprestaties te halen. Ook heeft de California T een nieuw infotainmentsysteem gekregen met een extreem intuïtief, 6,5 inch hoge-resolutie scherm met zowel touch- als conventionele bediening.

De Ferrari California T beleeft zijn première tijdens de Autosalon van Genève en zal omstreeks mei/juni in de verkoop gaan.

Gerelateerde artikelen

Novitec Rosso doet Ferrari California T

Tuning & styling
Novitec Rosso Ferrari California T
> Artikel lezen

Novitec Rosso maakt Ferrari California T lekker breed

Tuning & styling
Novitec Rosso California T
> Artikel lezen

Ferrari California T 'Vettel Edition' gespot

Autonieuws
> Artikel lezen

Handling Package voor strakkere Ferrari California T

Autonieuws
Ferrari California T Handling Package
> Artikel lezen

70 jaar Ferrari wordt gevierd met deze special editions

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.