Autonieuws

Mercedes GLA 45 AMG nu echt officieel

In Los Angeles lieten de Duitsers de Mercedes GLA 45 AMG al zien maar voegden ze de geveinsde naam ‘Concept’ toe. Maar nu is ‘ie dan wel echt officieel: de Mercedes-Benz GLA 45 AMG, op jacht naar de Audi RS Q3. Op 13 januari zal hij op de NAIAS in Detroit aan het grote publiek worden voorgesteld en vanaf juni rij je met deze top-GLA bij de dealer weg.

De markt van compacte crossovers met een stevige dosis peper in hun achterste is nog tamelijk onontgonnen. De hoofdrolspeler in de markt is de Audi RS Q3, die een dezer dagen bij de dealer zal staan. Maar die eerste RS op basis van een Q-model zal het ongetwijfeld Spaans benauwd krijgen door de komst van deze GLA 45 AMG. Want ook in Ingolstadt zullen ze weten wat er bij die telg in het vooronder ligt. 

Auw!
Onder de kap is immers het beproefde recept toegepast, dat we kennen van de A 45 AMG. Een 2.0 liter turbomotor, die uit ieder van die twee liters 180 pk weet te trekken. Een totaalvermogen van 360 pk en 450 Nm aan kracht staat paraat om de GLA in 4,8 seconden naar de 100 km/h te doen katapulteren. En daarmee is ‘ie liefst 0,7 tellen sneller dan de RS Q3. Auw, dat doet pijn! De topsnelheid ligt logischerwijs op een elektronische begrensde 250 km/h en dooraccelereren naar die gang wordt begeleid door de AMG SPEEDSHIFT DC 7-traps transmissie. Voor wie na al dat gejakker even op het verbruik wil letten: een gecombineerde waarde van 7,5 liter per 100 kilometer zou volgens Mercedes haalbaar moeten zijn.

Atletisch

De ‘Concept’, zoals de mannen van Das Haus de GLA 45 AMG aanvankelijk voorstelde, oogde nog ietwat aan de foute kant. Hij had een iets te hoog aftermarket-gehalte. Dat is met het definitieve exemplaar volstrekt verleden tijd. Het topmodel van de GLA-Klasse oogt strak, clean, maar wel gespierd, zonder daarbij te chargeren. Het AMG-front doet stoer aan, met de in titaniumgrijs uitgevoerde frontsplitter en grille. Opvallend is dat tussen de lamellen van die grille de AMG-badge pronkt. Volgens Mercedes zullen in het vervolg alle AMG-modellen op die manier te herkennen zijn. Aanvullende aankleding van de atletische crossover vinden we in de aangepaste luchtinlaten, de uitgeklopte dorpels maar ook een potente diffuser en de vier strakke uitlaten aan de achterzijde. Dit alles in een titaniumgrijze kleurstelling. Standaard staat de GLA op 19 inch vijf-dubbelspaaks AMG-wielen, optioneel zijn er 20 inch exemplaren met tien spaken beschikbaar, die naar gelang in titaniumgrijs of matzwart worden gespoten. Ben je na al deze dikdoenerij toch nog niet tevreden? De GLA is nog verder te onderscheiden door bijvoorbeeld een grotere spoiler, rode remklauwen of een ander aerodynamica- of nog sportiever carbonpakket.

Interieur
De sportlievende toon die de Merc van buitenaf kenmerkt is binnenin evengoed te zien. Zo werden er speciale sportstoelen bekleed met handgemaakt leder en rode stiksels. De bestuurder dirigeert de GLA de bochten door met het in nappaleer uitgevoerde driespaaks sportstuur. Het instrumentarium is met stijlvol geborsteld aluminium afgewerkt en de benodigde informatie, zoals een racetimer, is tussen de twee kokervormige klokken op het kleurendisplay af te lezen. Ook in het geval van het interieur geldt dat je de GLA in hoge mate naar eigen inzicht kunt personaliseren.

“De Mercedes-Benz GLA 45 AMG oogt strak en gespierd, zonder daarbij te chargeren.”

A 45 AMG Edition 1
Mercedes luidt de komst van de GLA 45 AMG groots in met de bomvolle Edition 1. Verkrijgbaar in de tinten cosmoszwart, poolzilver en berggrijs karakteriseert die zich nog eens extra met een hoogglans aerodynamica pakket met grotere voorsplitter, extra windgeleiders op de voorbumper en een ferme achtervleugel. Dat je te maken hebt met een speciale edition is verder te zien door de zilver-grijs-rode AMG racestrepen. Bovendien zien we rode accenten op de grille en de buitenspiegels, maar ook op de diffuser en de achtervleugel. Ook krijgt hij de rode remklauwen en het AMG Night-pakket. En of dat nog niet genoeg is wordt ook het interieur met verschillende Edition 1-logo’s en rode details afgewerkt.

Gerelateerde artikelen

Zo wil Mercedes al meer AMG's verkopen

Autonieuws
Zo verkoopt Mercedes-Benz nu AMG's
> Artikel lezen

Gewoon klaar: Mercedes Concept GLA 45 AMG

Autonieuws
Gewoon klaar: Mercedes Concept GLA 45 AMG
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.