Autonieuws

Autoverkopen oktober eindelijk weer in de lift: +37,4%

We moesten er een tijdje op wachten maar er zijn eindelijk weer positieve berichten te melden over de autoverkopen. De afzet is in de maand oktober namelijk met 37,4% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Is het tijd voor euforie?

Nou, daar is het misschien wat te vroeg voor. Dat de verkopen voor afgelopen maand in de lift zaten was eigenlijk al te voorzien. In totaal zijn er in 2013 tot nog toe 338.007 nieuwe auto’s geregistreerd, terwijl dat er in 2012 nog 453.996 waren, een daling van 25,5%. Ondanks dat lijkt autoverkopend Nederland op de goede weg. Het goede resultaat van deze maand is mede te danken aan de nieuwe belastingregels die op 1 januari van kracht zijn. Het is aantrekkelijk om voor de taksverhogingen nog een auto aan te schaffen. Verwacht wordt dat de positieve conjunctuur dus ook in november en december valt waar te nemen.

Volvo stijgt plek
In ons land blijkt Volkswagen nog immer het grootste marktaandeel te hebben. In oktober gingen er 4.379 Volkswagens van de hand. Een treetje lager staat Renault met 3.924 stuks, terwijl Toyota op het laatste ereschavot plaatsneemt met 3.161 verkochte modellen. Sterke stijger is Volvo, dat Peugeot is voorbijgestreefd in de top-5. De Zweden verkochten afgelopen maand 3.100 auto’s, terwijl Peugeot er 2.660 wist te slijten. De rest van de top-10 wordt gecompleteerd door Ford, Opel, Kia, Citroën en BMW. Merken die nog altijd de inhaalslag niet weten te maken zijn onder meer Alfa Romeo, Chevrolet en Hyundai.

Outlander
Opvallend is dat Maserati in plaats van één auto vorig jaar, dit jaar al 22 auto’s aan de man heeft gebracht. Ook Mazda en Porsche zagen het aantal registraties fors toenemen. Absolute spekkoper deze maand is Mitsubishi. In Nederland werden er afgelopen maand 430% meer auto’s van het merk op kenteken gezet. Het succes hebben de Japanners uiteraard te danken aan de Outlander PHEV, die dit jaar nog binnen de 0%-bijtellingscategorie valt. Het merk heeft nog 8.000 Outlanders af te leveren de komende maanden, die cijfers beloven dus wat.

V40 en V60
Dat Volvo gestegen is naar plek vier is verklaarbaar als we kijken naar de afzet per model. De Volkswagen Golf is dan wel het best verkochte model met 1.648 verkochte stuks, Volvo staat met de V40 (1.374 stuks) en V60 (1.359 stuks) wel mooi op respectievelijk plek twee en drie. De Renault Clio staat vierde met 1.257 verkochte auto’s en van de Mégane gingen er 1.242 van de hand.

Gerelateerde artikelen

Seat prijst Arona vanaf € 22.290,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Game-review | Project Cars 2 is nog niet klaar voor concurrentiestrijd

Autonieuws
Review: Project Cars 2 is nog niet klaar voor concurrentiestrijd
> Artikel lezen

Zeldzame Ferrari F12tdf verbrandt tot hoopje as

Autonieuws
F12 TDF
> Artikel lezen

Scheuren in de ultieme McLaren in GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Brabus 900 One of Ten: G65 brult het uit met 900 pk

Autonieuws
Brabus 900 One of Ten
> Artikel lezen

McLaren 675LT GT3: racewaardig afscheid?

Autonieuws
McLaren 675LT GT3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.