Autonieuws

Wederom druilige autoverkopen in augustus

De malaise bij de Nederlandse autodealers is nog lang niet ten einde. Ook in augustus zijn de autoverkopen broos te noemen en duikt het aantal nieuw verkochte auto´s deze maand zelfs voor het eerst onder de 30.000 stuks.

Het blijkt voor de autohandel nog steeds een flinke uitdaging om een baasje te vinden voor een nieuwe koets. Gingen de verkopen in juli nog slechts met 0,81% achteruit, in augustus werden er in ons land slechts 28.623 auto’s gesleten, ruim 13% minder dan dezelfde kalendermaand vorig jaar. Dat valt op te maken uit cijfers gepubliceerd door het RDC. Over de complete jaargang bezien ligt het aantal verkopen zelfs 31% lager dan vorig jaar.

Historisch dieptepunt
Experts verwachten niet dat de autoverkopen komende maanden enige vooruitgang laten zien. Verwacht wordt dat er in 2013 slechts 375.000 auto’s op kenteken worden gezet, ruim een vierde minder dan over heel 2012. Alleen dit aantal overtreffen zou al een doel op zich moeten zijn, want anders belandt de Nederlandse automarkt op het laagste punt sinds 1969.

Glimlach bij Chevrolet
Was het vorig maand echt huilen met de pet op, in augustus wist Chevrolet zichzelf te troosten met betere verkoopresultaten. De verkopen van het Amerikaanse automerk stegen met 255% vergeleken met augustus vorig jaar. Het ophangen van slingers is er echter nog zeker niet bij. Ondanks een positieve maand kampt ´Chevy´ nog steeds met de grootste terugval in vergelijk met andere merken, zo´n 80% in de min vergeleken met de eerste acht maanden over 2012.
Volvo zag in augustus wederom de cijfers vetgedrukt zwart gepresenteerd. De plus van de Zweden was nog groter dan die over juli, namelijk 224%. Ook de Duitse fabrikanten BMW, Opel en Mercedes wisten evenals Dacia en Mitsubishi meer auto’s aan de man te brengen vergeleken met augustus 2012. Echter 2013 is tot dusver een sombere uitkomst in vergelijking tot de eerste acht maanden van vorig jaar. Op Bentley en Dacia na noteren alle actieve automerken in Nederland een (dikke) min.

Clio scoort het best
Voor de volledigheid vermelden we ten slotte de best verkochte merken en modellen. Volkswagen blijft koploper met 3.182 verkochte auto’s, op de voet gevolgd door Renault met 3.025 stuks. Toyota verkocht er 2.333, voor Peugeot met 2.268 en Ford met 2.080 auto’s. Kijken we naar de meest geliefde modellen dan zien we dat de Renault Clio in trek is met 1.241 verkopen. Ook de Golf blijft populair met 1.003 stuks. Peugeot zette 983 auto’s af en de Volkswagen up! ging 939 keer van de hand. Ten slotte blijkt ook de Volvo V40 een graag geziene gast met 836 verkopen.

Gerelateerde artikelen

Hoe de originele Ford Mustang 'Bullit' een goed bewaard geheim bleef

Autonieuws
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Gelekt: Ferrari 488 GTO is LaFerrari de baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Abt Sportsline stopt Audi RS3 liefst 500 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

MINI Yours Customised gaat nog een stapje verder

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.