Autonieuws

Renault-Nissan onthullen Common Module Family

Common Module Family, zo heet het nieuwe hoofdstuk in de samenwerking tussen Renault en Nissan. Het modulaire platform zal zowel in Japan als in Frankrijk toegepast gaan worden voor nieuwe modellen, bij de één wat sneller dan bij de andere.

Renault en Nissan hebben hun samenwerking in een hogere versnelling gezet met de presentatie van het Common Module Family-platform (CMF). Alhoewel, is het wel een platform? Renault zegt van niet. CMF gaat gebruikt worden voor diverse segmenten en is dus meerdere platformen in één. Per segment gaat dan niet alleen gekeken worden naar bijvoorbeeld de motorplaatsing en de bodemplaat aan zowel de voor- als de achterkant, ook alle elektronische hulpmiddelen zouden zo overgenomen kunnen worden. Het is een concept dat vergelijkbaar is met Volkswagen´s veelbesproken MQB.

Wereldwijd
De CMF-techniek zal tussen 2013 en 2020 wereldwijd in gebruik genomen gaan worden door zowel Renault als Nissan. De Japanners krijgen als eerste de eer om CMF te gaan gebruiken, in bijvoorbeeld de nieuwe Qashqai en X-trail. De introductie van beide modellen zou nog wel eens aan het einde van dit jaar plaats kunnen vinden. Nissan laat in ieder geval weten eind 2013 met de techniek aan de slag te gaan, in tegenstelling tot Renault. De Fransen geven aan dat aan het eind van 2014 de eerste modellen met deze bouwfilosofie uitgerust zullen worden. Het gaat in dat geval om de nieuwe Espace, Laguna en Scénic.

Kostenreductie
Eén van de belangrijkste redenen voor het gebruik van de nieuwe techniek is uiteraard het besparen van ontwikkelings- en productiekosten. De beide fabrikanten denken tot wel 40 procent minder ontwikkelingskosten te hoeven maken als CMF zijn intrede doet. Daarnaast kunnen producten voor de bouw van nieuwe modellen grootschalig ingekocht worden, wat een voordeel op moet leveren van 20 tot 30 procent. Het zal de winstgevendheid van beide bedrijven zonder meer ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Nissan Leaf overtuigt met looks en prestaties

Autonieuws
Leaf
> Artikel lezen

Nissan-medewerker deelt alvast de nieuwe Leaf

Autonieuws
> Artikel lezen

Liefhebber bouwt Nissan GT-R Nismo van Lego

Autonieuws
Nismo
> Artikel lezen

Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak

Autonieuws
Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak
> Artikel lezen

Renault Megane RS: Frans straatkanon groeit naar 280 pk

Autonieuws
Megane
> Artikel lezen

Renault Z33 Symbioz is auto en extra huiskamer in één

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.