Autonieuws

Renault Twin’Run: erg geestig, maar niet lachwekkend

Te midden tussen alle peperdure Formule 1-bolides in Monaco heeft Renault de Twin’Run concept onthuld. De Twin´Run werd ontwikkeld als ludieke invulling van de stadsauto, met een vette knipoog naar de legendarische Renault 5 Turbo en Clio V6. Op een productiemodel hoef je dan ook niet te rekenen.

Nog voor deze onthulling in Monaco was Madrid al eens het decor van de Renault Twin’Run. Destijds zagen we hem als een schim rondscheuren door de Madrileense straten en gokten we op een reïncarnatie van de Renault 5 Turbo, een Twingo RS of een nieuw model van Alpine. Nu blijkt dat eigenlijk alleen dat laatste niet bleek te kloppen, de andere twee werden samen met de Clio V6 gemixt tot dit guitige stukje speelgoed dat de straten van Monaco onveilig zal gaan maken voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco. Want racegenen heeft ‘ie zeker!

320 pk!
In de serie conceptcars die Renault neerzet is het volgende stadium bereikt. Design-topman Laurens van den Acker roemt de Twin’Run als een ‘cocktail van energie, passie en sportiviteit’. En dat laatste is zeker geen understatement, gezien de achterin geplaatste 3.5 liter V6 die de achterwielen aandrijft. Een serieuze 320 pk moet via een handgeschakelde, sequentiële versnellingsbak met zes verzetten het bommetje binnen 4,5 seconden op 100 km/h zien te krijgen en maximaal 250 km/h kunnen bereiken. Dat zijn cijfers waarvoor je alleen maar respect kunt hebben. Dat de Twin´Run ook nog eens vliegensvlug van richting moet kunnen veranderen maken we op het feit dat hij slechts 950 kilogram weegt. Dit lage gewicht is onder het resultaat van een compleet raceklaar interieur gebouwd rond een buizenframe van staal. Nog meer racegenen dus!

Customizen
Hoewel het misschien zo lijkt is de Twin’Run toch niet zomaar een uit de lucht gegrepen studiemodel. Naast de historische tinten is de Twin´Run volgens Renault het ‘tweelingbroertje’ van de Twin’Z, ontworpen door Ross Lovegrove. De overeenkomsten met dat model zijn onder meer zichtbaar in de lakkleur. Tegelijk laat de Twin’Run eveneens meteen zien welke kant Renault op wil met de toekomstige stadsauto. Laurens van den Acker zegt hierover: ‘De Twin’Run toont aan dat customizen een belangrijk deel vormt van ons beleid.’

Voorbode Twingo?
Zowel deze Twin´Run als Twin´Z werden overigens al eens gelinkt aan de opvolger van de Twingo. Gezien er geruchten de ronde gaan dat de volgende Twingo achterwielaandrijving krijgt en het feit dat deze twee conceptcars daarover beschikken zouden ze daadwerkelijk wel eens een voorbode kunnen zijn van die Renault. Het merk zelf doet daar geen uitspraken over, dus dat is nog even afwachten. Dit beestje is er in ieder geval een om door een ringetje te halen.

Gerelateerde artikelen

Waarom de Renault ZOE de ideale elektrische auto is

Autonieuws
> Artikel lezen

Groupe Renault lanceert komende 5 jaar 21 nieuwe modellen

Autonieuws
Renaul
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Z33 Symbioz is auto en extra huiskamer in één

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault Megane RS: Frans straatkanon groeit naar 280 pk

Autonieuws
Megane
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.