Autonieuws

Aston Martin CC100 Speedster Concept reïncarneert DBR1

Met de Aston Martin CC100 geeft de Britse sportautofabrikant op uiterst spectaculaire wijze gestalte aan haar 100-jarige bestaan. Alle limited editions, festiviteiten en geschiedenisverhalen worden in één klap vervaagd door deze nu al legendarische CC100.

"Verpak 100 jaar Aston Martin geschiedenis, maar ook een glimp van de toekomst in één model", dat was de opdracht die het designteam van Aston Martin kreeg toen ze zes maanden geleden het startshot gaven om na te denken over het vieren van de 100-jarige verjaardag van de sportautofabrikant. En ze stellen ons zeer zeker niet teleur. De CC100 Speedster Concept is een moderne, bloedstollende interpretatie van de DBR1 waarmee Sir Stirling Moss een aantal glorieuze overwinningen wist te behalen, waaronder de 24 Uren van Le Mans in 1959. Bovendien reed Aston Martin eind jaren ´50 vele malen de 24 Uren van de Nürburgring en koos men dan ook voor die gelegeheid om de CC100 aan de wereld te presenteren.

DBR100
Ulrich Bez, Aston Martin´s CEO, reed de auto een volle ronde door de ‘Groene Hel’ en gaf de CC100 ten overstaan van tienduizenden fans de nickname DBR100. Het raakt voor zijn gevoel nog meer aan de DBR1-genen die het model heeft in combinatie met het 100-jarige bestaan. Wat ons betreft hadden de Britten de auto net zo goed zo kunnen noemen, al had dat wellicht doen vermoeden dat het daadwerkelijk een opvolger van de DBR1 zou worden. En dat is de CC100 beslist niet. Aston Martin spreekt puur van een one-off. En dat is begrijpelijk. Het zou de exclusiviteit immers niet ten goede komen, maar anderzijds zou het een geweldige kans zijn om een hyper-exclusief model op de markt te brengen. De One-77 is inmiddels uitverkocht en de speciaal daarvoor ingerichte werkplaats staat nu leeg. Aston Martin zou de CC100 er zo kunnen gaan vervaardigen.

Carbon, leer en glas
Het vermoeden dat productie mogelijk zou zijn, wordt bevestigd door het feit dat de CC100 onderhuids veel van zijn techniek deelt met bestaande Astons. Zo is de V12 onder de kap gelijk aan die in de Vanquish en gekoppeld aan een sequentiële zesversnellingsbak welke met schakelpeddels aan de stuurkolom bediend kan worden. De structuur van de auto is gebaseerd op het universele platform waarmee de Britten werken en de gehele body alsook nagenoeg het gehele interieur zijn opgetrokken uit carbon waarbij uiteraard binnenin delen met leer zijn overtrokken. Talloze schakelaars zijn gemaakt van hetzelfde glas als de sleutel van productie-Aston´s. De prestaties spreken al evenzo tot de verbeelding. Aston Martin claimt een 0-100 km/h-sprint in een seconde of vier en een topsnelheid van 288 km/h. En dan te bedenken dat het bij dit ene exemplaar zal blijven. Zonde!

Gerelateerde artikelen

Quality time! Aston Martin Vantage heeft een online configurator

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin trekt personeel aan voor Formule 1-entree

Autonieuws
Aston Martin trekt personeel aan voor Formule 1-entree
> Artikel lezen

Aston Martin Vantage Oscar India kost je 3 ton

Autonieuws
Aston Martin Vantage Oscar India
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vantage al bijna uitverkocht

Autonieuws
Nieuwe Aston Martin Vantage al bijna uitverkocht
> Artikel lezen

McLaren's topingenieur vertrekt naar…

Autonieuws
McLaren's topingenieur vertrekt naar…
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.