Autonieuws

‘Audi-motoren meest storingsgevoelig’

Audi-motoren zijn het meest storingsgevoelig volgens een onderzoek dat autoverzekeraar Autotrust in opdracht van Automotive uitvoerde. Daaruit kwam ook voort dat de blokken van Honda het betrouwbaarst zijn.

Autotrust nam, over het jaar 2012, twintigduizend voertuigen van de meeste volumemerken onder de loep waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 5 jaar bedroeg en de totaal gereden kilometrage van de onderzochte auto’s niet hoger lag dan 30.000 kilometer.

Duitse merken slechtst
Uit de analyse van Autotrust blijkt dat Audi het slechtst presteert qua motorstoringen. Vorig jaar werd bij 3,71% van alle jonge Audi’s een dergelijke storing geconstateerd, gevolgd door Alfa Romeo met 3,26%. Het Italiaanse merk is slechts een van de weinige niet-Duitse automerken die in de top-10 van de meest storingsgevoelige merken staan. Opel (2,46%), Porsche (2,29%) en BMW (2,20%) komen er tevens in voor, en eigenlijk zouden we MINI (2,5%), Saab (2,49%) en Seat (2,15%) hiertoe ook kunnen rekenen met hun sterke Duitse wortels. De rest van de top-10 van merken met de minst ‘betrouwbare’ motoren volgens Autotrust wordt ingevuld door Peugeot (2,26%) en Renault (2,13%).

Honda beste
Honda-rijders kampen het minst met een mankement aan de motor van hun auto. In 2012 kwam slechts 0,29% daarvoor naar de garage. De blokken van Toyota en Hyundai blijken volgens Autotrust eveneens erg betrouwbaar met respectievelijk 0,58 en 0,70%. Opmerkelijk is dat Mercedes-Benz (0,84%) ook hoog in de lijst van minst storingsgevoelige automerken te vinden is. In de perceptie van de consument heeft het Duitse merk juist de reputatie nog wel eens motorproblemen te hebben. Andere merken die in de top-10 van betrouwbare motoren staan zijn: Volvo (0,90%), Lexus (0,99%), Kia (1,08%), Subaru (1,10%), Fiat (1,17%) en Ford (1,25%).

Betrouwbare analyse?
Hoewel de analyse van Autotrust interessante inzichten geeft, ontbreekt er echter (belangrijke) informatie – over onder meer de gehanteerde onderzoeksmethode(n) – waardoor de betrouwbaarheid van het onderzoek zelf wel eens op losse schroeven zou kunnen komen te staan.
Zo is het bijvoorbeeld best opvallend dat het merk Volkswagen niet in de top-10 van meest storingsgevoelige merken is te vinden, terwijl deze dezelfde kleine TSI’s en grote TDI’s gebruiken als Audi, de blokken die volgens het onderzoek van Autotrust juist nogal als storingsgevoelig te boek staan. Datzelfde geldt voor Fiat dat in de top-10 van meest betrouwbare motoren staat, terwijl Alfa Romeo - die exact dezelfde motoren heeft - juist in de top-10 van minst betrouwbare motoren wordt genoemd.
Ook wordt niet verteld hoeveel modellen per merk in het onderzoek zijn meegenomen, en het is een feit dat sommige merken beduidend meer modellen hebben dan andere. Bovendien zijn niet alle automerken in de analyse meegenomen. De ondergrens om aan het onderzoek mee te mogen doen was namelijk 50 auto´s. Subaru kon zodoende nog net meedoen, terwijl bij Mercedes de data van 1.100 auto’s is meegenomen. Kortom, de waarheid van deze analyse ligt gevoelsmatig ergens in het midden zolang er geen inzicht wordt verstrekt in cruciale onderzoeksgegevens.

Gerelateerde artikelen

Ik, Land Rover en een hutje op de hei

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Laatste ronde voor Nissan GT-R Track Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Nissan Leaf: 500 km ver en minder futuristisch

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste (internationale) rijtests met Bugatti Chiron een feit

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe SsangYong Rexton is zowaar te pruimen

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit Audi-horloge heeft de prijs van een A1 S line

Lifestyle & design
Dit Audi-horloge heeft de prijs van een A1 S line
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.