Autonieuws

Open eerbetoon: Ferrari Pininfarina Sergio

In de 40 jaar die Sergio Pininfarina aan het roer stond van Pininfarina, liet de topdesigner een onvergetelijk nalatenschap achter. Maar nu is de tijd om de vorig jaar overleden grootmeester te herinneren. Met de Ferrari Pininfarina Sergio, een bloedstollende barchetta op basis van de Ferrari 458 Spider.

Wat Eric Clapton is in de muziekwereld, is Sergio Pininfarina in de auto-industrie. Beide heren hebben gemeen dat ze grote invloed hebben gehad op de branche waarin ze actief zijn (geweest). Maar ze hebben tevens gemeen dat er voor hen een speciaal coachbuild-project werd opgestart waarbij de Ferrari 458 als donorauto diende. Vormde de 458 Italia de basis voor de Ferrari EP12 EC, de Pininfarina Sergio die het beroemde Turijnse stijlhuis tijdens de Autosalon van Genève heeft onthuld is gebaseerd op de 458 Spider.

Extreem laag
Op de techniek en een deel van het interieur na zit er overigens vrij weinig Ferrari 458 Spider verstopt in de Pininfarina Sergio. De Italiaanse coachbuilders sneden diep met het mes in de originele carrosserie, om uiteindelijk uit te komen op een spitse, open barchetta die slechts 1,14 meter hoog is. Een dak, zelfs geen tijdelijke om de twee inzittenden te beschermen tegen de elementen, ontbreekt en dat geldt ook voor een voorruit. De Sergio is puur. Puur genieten welteverstaan, want vlak achter de voorstoelen huist de schreeuwerige 570 pk sterke V8 uit de 458 Spider die, zo weten we, fabuleus in de oren klinkt. Gekoppeld aan een snelle 7-traps transmissie met dubbele koppeling accelereert de Sergio in 3,4 seconden naar de 100 km/h en dat is even snel als zijn donor. En dat is best opmerkelijk, want de Sergio weegt een gezonde 150 kg minder dan de 458 Spider: 1.280 versus 1.430 kg. De topsnelheid bedraagt 320 km/h en dat lijkt ons meer dan genoeg wanneer je vol met je gelaat de snijdende rijwind moet tarten.

Op bestelling
Hoewel de Pininfarina Sergio een dermate gedramatiseerd design kent en zodoende het vermoeden wekt louter bedoeld te zijn als showauto, is de exoot dat juist niet. Sergio (de persoon) zou niets liever hebben gewild dat een eerbetoon aan hem zijn dagen slijt daar waar hij thuishoort: op de openbare weg en het circuit. Pininfarina zal geïnteresseerde klanten dan ook met open armen ontvangen om de Sergio in (gelimiteerde) productie te nemen.

Gerelateerde artikelen

Technics SP10 NGS Red Micro: de Ferrari onder de draaitafels

Lifestyle & design
Technics SP10 NGS Red Micro: de Ferrari onder de draaitafels
> Artikel lezen

Wat verdienen Porsche en Ferrari per auto?

Autonieuws
Wat verdienen Porsche en Ferrari per auto?
> Artikel lezen

Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12

Autonieuws
Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12
> Artikel lezen

Te koop: ei-vormige Ferrari waarvan je het bestaan niet wist

Autonieuws
Ei-vormige Ferrari waarvan je het bestaan niet wist is te koop
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.