Autonieuws

Nieuwe Audi A8 (2016) kan zelf filerijden

Tegenstanders noemen het betutteling, voorstanders veiligheidverhogend. Feit is dat auto´s meer en meer worden voorzien van elektronica dat bestuurders waarschuwt voor gevaren en als die dreigen of zich voltrekken in een beschermende functie vervullen. Filerijden is normaliter niet gevaarlijk, maar wel vervelend en dat wil Audi haar klanten graag uit handen nemen.

De intelligente systemen die ons de basisfuncties van het autorijden uit handen nemen zijn al ruim een decennia aan een gestage opmars bezig. Ze zorgen er inmiddels voor dat we geïnformeerd worden wanneer we van onze rijstrook afwijken, ze remmen wanneer we per ongeluk een hindernis over het hoofd zien in een stedelijke omgeving of passen de snelheid van de cruise control automatisch aan die van de voorligger aan. En natuurlijk werkt de branche naarstig aan nog intelligentere systemen, met een auto die je helemaal autonoom van A naar B brengt als ultiem doel. Terwijl Mercedes´Intelligent Drive spookrijden tegengaat, werkt Audi aan een systeem dat filerijden geheel uit handen neemt.

Nieuwe A8
In conceptcars en gesimuleerde omgevingen zijn er reeds talloze projecten die veelbelovend lijken, maar op een echt praktische toepassing is het nog steeds wachten. Zoals het nu lijkt zal de volgende generatie Audi A8, die in 2016 op de markt komt, de lat toch weer hoger leggen. Een systeem met twee radars, 8 ultrasone sensoren en een stereocamera moet in staat zijn om in fileverkeer de volgende A8 helemaal zelf te bedienen. De bestuurder kan intussen als het ware achteroverleunen en gaan computeren met zijn tablet.

Stap voor stap
Natuurlijk zijn er nog wel beperkingen. Verwacht een sterk gelimiteerde tijd, een maximale snelheid van 60 km/h en beperkingen in de atmosferische omstandigheden. Tegelijk zie je zo dat het ultieme doel van autonoom autorijden weer een stap dichterbij komt, want ook over de volgende evolutie breken de Audi-ingenieurs al hun hoofd. Zo zijn er al proefopstellingen met een auto die na het uitstappen op de bestemming daarna zelf een parkeerplaats opzoekt. Of je het nu leuk vindt of niet, auto´s die autonoom kunnen rijden zijn dichtbij productie.

Gerelateerde artikelen

Spyshots: Audi RS7 Sportback kan zich niet verstoppen

Autonieuws
Spyshots: Audi RS7 Sportback kan zich niet verstoppen
> Artikel lezen

Dit verwachten we van de nieuwe Audi A6

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A7 Sportback heeft een vanafprijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.