Autonieuws

Lincoln MKC Concept markeert nieuwe start

Het ooit zo prestigieuze Lincoln heeft in haar bijna 100-jarige bestaan al heel wat tegenslagen te verduren gehad. En ook nu vergaat het de Ford-dochter niet gemakkelijk. Ten opzichte van recordjaar 1990 (200.000 auto´s) verkocht Lincoln er in 2012 maar 82.000. En dat is veel te weinig. Tijd voor verandering.

Lincoln is het eerste merk dat Henry Ford in 1922 toevoegde aan het portfolio dat door de decennia heen is uitgegroeid tot de Ford Motor Company. Een concern dat ooit tevens eigenaar was van Mazda, Aston Martin, Jaguar, Volvo en Land Rover, maar ze stuk voor stuk door de financiële malaise weer van de hand moest doen om zelf overeind te blijven. De drie eigen merken (Ford, Mercury en Lincoln) was het enige dat overleef. Tenminste, voordat Mercury in 2011 ook ter ziele is gegaan. Daarmee zijn enkel Ford zelf en Lincoln, het luxemerk van de groep, nog overgebleven. Ford is er daarmee alles aan te doen Lincoln in leven te houden.

Nieuwe modellen
Om Lincoln nieuw leven in te blazen, en vooral ook de neerwaartse verkoopcijfers te keren, zullen er de komende jaren flink wat nieuwe modellen op de markt komen. Derrick Kuzak, Ford´s hoofd productontwikkeling kondigde in de zomer van 2010 aan dat er de komende vier jaar zeven nieuwe dan wel vernieuwde Lincoln´s op de markt zouden komen. Een groot deel daarvan richt zich op snel groeiende marktsegmenten. En daar is deze volledig nieuwe MKC er eentje van.

Nieuw segment
De MKC Concept - zoals Lincoln deze in Detroit toont - is gebaseerd op de nieuwe Ford Escape (Kuga in Europa). Lincoln treedt daarmee toe tot het segment van compacte SUV´s dat in de VS het afgelopen jaar met 60 procent is gegroeid. Het design is typisch Lincoln en kernmerkt zich door de typische ´gespleten´ grille en heel cleane achterzijde. Het zou een frisse wind door het Europese straatbeeld kunnen zijn, maar daarvoor heeft Lincoln geen plannen. Men richt zich op de VS en China.

Productiemodel
Met de MKC Concept stapt Lincoln voor het eerst in het ´kleine´ segment. Een verstandige keuze voor het merk dat in de VS nog altijd een sterk imago heeft. De verwachting is dat het uiteindelijke productiemodel in grote lijnen gelijk zal zijn aan de in Detoit gepresenteerde conceptcar. De techniek komt zoals gezegd grotendeels uit de schappen van Ford.

Gerelateerde artikelen

Pagani Huayra Lampo wil eigenlijk een klassieke Fiat zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen T-Cross eindelijk onderweg naar productie

Spyshots
> Artikel lezen

En het meest gegooglede automerk in 2017 is...

Autonieuws
En het meest gegooglede automerk in 2017 is...
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.