Autonieuws

Gestaffelde bijtelling komt mogelijk terug

Er is al heel wat kritiek geweest op de huidige bijtellingsregels. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën realiseert zich dat maar al te goed en laat afgelopen week tijdens het Radio 1-programma ´Tros Autoshow´ weten te werken aan het opnieuw invoeren van de gestaffelde bijtelling.

Nieuw is die gestaffelde bijtelling niet. Toen de bijtelling geïntroduceerd werd, hadden we ook al met een dergelijk systeem te maken. Het komt erop neer dat je afhankelijk van het aantal gereden privékilometers in een bepaalde schaal wordt ingedeeld. Cijfers worden nog niet genoemd, maar in 2002 was het volgende het geval: als je toen maximaal 3.000 km per jaar privé reed, dan betaalde je 10% bijtelling. Wie maximaal 6.000 km reed betaalde 15%, en boven de 8.000 km moest 25% worden afgedragen.

Rittenregistratiesysteem
Het grote voordeel van deze gestaffelde bijtelling is dat dit systeem veel eerlijker is. Je betaalt bijtelling naarmate het privégebruik van de leaseauto. Wie weinig privékilometers rijdt wordt daardoor ´beloond´. Tevens wordt er door de overheid een gecertificeerd rittenregistratiesysteem vereist waardoor de discussie over ondeugdelijke rittenadministraties tot het verleden horen. Het heeft echter niet alleen voordelen voor de berijder, maar ook voor de werkgever. Zo zal de bestuurder bewuster omgaan met het privégebruik van de leaseauto en minder snel onnodige ritjes maken.

Nieuwe mogelijkheden
Weekers heeft laten weten dat het nieuwe kabinet wat hem betreft nieuwe mogelijkheden biedt voor de gestaffelde bijtelling die eerder in de ijskast was gezet in verband met de forenzentaks. Het zou een goede ontwikkeling zijn.

Gerelateerde artikelen

Kona-front voor volgende Hyundai Santa Fe

Spyshots
> Artikel lezen

Wat zou je betalen voor de auto van een BN'er?

Autonieuws
Wat zou je betalen voor de auto van een BN'er?
> Artikel lezen

Laat dit alsjeblieft de Toyota Supra zijn!

Autonieuws
Smeekbede: laat dit alsjeblieft de Toyota Supra-opvolger zijn!
> Artikel lezen

Waterstof-SUV van Hyundai zo goed als productierijp

Autonieuws
Waterstof-SUV van Hyundai zo goed als productierijp
> Artikel lezen

TT Isle of Man krijgt eigen racegame

Autonieuws
TT Isle of Men krijgt eigen racegame
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.