Autonieuws

Gestaffelde bijtelling komt mogelijk terug

Er is al heel wat kritiek geweest op de huidige bijtellingsregels. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën realiseert zich dat maar al te goed en laat afgelopen week tijdens het Radio 1-programma ´Tros Autoshow´ weten te werken aan het opnieuw invoeren van de gestaffelde bijtelling.

Nieuw is die gestaffelde bijtelling niet. Toen de bijtelling geïntroduceerd werd, hadden we ook al met een dergelijk systeem te maken. Het komt erop neer dat je afhankelijk van het aantal gereden privékilometers in een bepaalde schaal wordt ingedeeld. Cijfers worden nog niet genoemd, maar in 2002 was het volgende het geval: als je toen maximaal 3.000 km per jaar privé reed, dan betaalde je 10% bijtelling. Wie maximaal 6.000 km reed betaalde 15%, en boven de 8.000 km moest 25% worden afgedragen.

Rittenregistratiesysteem
Het grote voordeel van deze gestaffelde bijtelling is dat dit systeem veel eerlijker is. Je betaalt bijtelling naarmate het privégebruik van de leaseauto. Wie weinig privékilometers rijdt wordt daardoor ´beloond´. Tevens wordt er door de overheid een gecertificeerd rittenregistratiesysteem vereist waardoor de discussie over ondeugdelijke rittenadministraties tot het verleden horen. Het heeft echter niet alleen voordelen voor de berijder, maar ook voor de werkgever. Zo zal de bestuurder bewuster omgaan met het privégebruik van de leaseauto en minder snel onnodige ritjes maken.

Nieuwe mogelijkheden
Weekers heeft laten weten dat het nieuwe kabinet wat hem betreft nieuwe mogelijkheden biedt voor de gestaffelde bijtelling die eerder in de ijskast was gezet in verband met de forenzentaks. Het zou een goede ontwikkeling zijn.

Gerelateerde artikelen

Lamborghini Aventador S Roadster scheurt in speciale uitvoering naar Japan

Autonieuws
Lamborghini
> Artikel lezen

Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T

Autonieuws
Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T
> Artikel lezen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Prachtig: de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Autonieuws
Shooting Brake
> Artikel lezen

Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design

Lifestyle & design
Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design
> Artikel lezen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.