Autonieuws

Auto van het Jaar 2013: de 8 finalisten

Niet zeven finalisten zoals normaliter het geval is, maar acht auto’s strijden in de laatste ronde om uiteindelijk bekroond te worden tot Auto van het Jaar 2013. Dit zijn de kanshebbers.

De reden dat er, net als in 2008, acht finalisten meedingen om Auto van het Jaar te worden is omdat plek 7 wordt ingevuld door twee auto’s met evenveel toegekende punten. Wanneer dit voorkomt voegen de juryleden namelijk een extra auto toe aan de finalistenlijst.

De finalisten
Begin maart, aan de vooravond van de Autosalon van Genève, zal bekend gemaakt worden welke auto zich de opvolger van de Opel Ampera/Chevolet Volt mag noemen. En dat wordt Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes-Benz A-Klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86, Volkswagen Golf of Volvo V40. Dit is overigens de shortlist in alfabetische volgorde. Na iedere stemronde worden de kaarten weer opnieuw geschud, dus een favoriet is feitelijk nog niet aan te wijzen.

Opmerkelijke afvallers
Bij (potentiële) winnaars horen automatisch verliezers. En dat zijn er maar liefst 28, waarvan sommige verrassend zijn afgevallen zoals de Opel Adam, de Mazda6 en Skoda Rapid/Seat Toledo. Ook de Kia Cee’d is een opmerkelijke afvaller, en wel omdat zijn technisch identieke zustermodel, de Hyundai i30, het wel tot finalist heeft weten te schoppen. Bovendien wordt de Cee’d veelal boven de i30 geprezen vanwege zijn design, één van de criteria van de jury. Tot de andere criteria behoren: comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteiten en milieuvriendelijkheid. Maar ook op het gebied van technische innovatie en prijs/kwaliteitsverhouding zijn belangrijke punten te scoren.

Gerelateerde artikelen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Het bewijs dat de Lamborghini Urus onderweg is

Autonieuws
Het bewijs dat de Lamborghini Urus onderweg is
> Artikel lezen

Ergens op deze giga-foto staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.

Autonieuws
Ergens op deze foto van 57,7 miljard pixels staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.
> Artikel lezen

Volvo XC40 eindelijk van dichterbij betrapt

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.