Autonieuws

Euro NCAP deelt sterren uit. Dacia op ’t matje.

Michelin is niet het enige bedrijf dat zo nu en dan felbegeerde sterren uitdeelt. Het Europese veiligheidsinstituut van voertuigen Euro NCAP kan er ook wat van. Recent hebben ze 15 nieuwkomers tegen de muur gekatapulteerd en het gros daarvan kwam er uitstekend van af. De Dacia Lodgy kreeg strafpunten.

Strafpunten in de vorm van slechts drie sterren, terwijl er maximaal vijf sterren te behalen zijn. De knelpunten van de Lodgy, de gezins-MPV van Dacia, zitten letterlijk in de hoek van voetgangersveiligheid en het ontbreken van belangrijke veiligheidssystemen. De aanwezigheid (of juist het ontbreken) van ESP weegt zwaar tijdens de NCAP-botsproeven en niet elke markt levert dat stabiliteitsprogramma op iedere Lodgy. Overigens wordt de ruime Roemeen in Nederland wel standaard hiermee uitgerust. Ook zouden gegadigden voor de Lodgy wellicht enige troost kunnen vinden in het feit dat de Dacia wel redelijk scoort op het gebied van kind- en volwassenenveiligheid. Toch zou Euro NCAP graag zien dat Dacia niet beknibbeld op veiligheid, ook al weten klanten van dat merk dat ze offers moeten maken op dit gebied willen ze goedkoop een nieuwe auto aanschaffen. Dit geldt overigens voor alle fabrikanten van budgetauto´s, zo wil het instituut benadrukken.

Overige 14 modellen
Andere nieuwe modellen die Euro NCAP tegen het beton heeft afgevuurd zijn de Fiat 500L, de Volkswagen Golf VII, de Ford Fiesta en Kuga, de Hyundai Santa Fe, Mercedes-Benz A-klasse, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, de kersverse Range Rover, de Seat Leon en Toledo plus diens zuster, de Skoda Rapid en de Subaru Forester. Al deze auto’s brachten het er uitstekend van af met de volle vijf sterren als resultaat. Ook nieuw, maar een bijzonder buitenbeentje is de Volvo V60 Plug-in Hybrid. Ook die werd onder spanning aan een elastiek geknoopt en losgelaten. De Zweed bleek er geen moeite mee te hebben en blijkt met de volle score van vijf sterren zelfs de veiligste stekkerhybride momenteel te koop.

Gerelateerde artikelen

Ford doet geheimzinnig rond Bronco en Shelby GT500

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Karlmann King lust Bentayga als ontbijt en neemt G-klasse als toetje

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi schijnt licht op vierdeurs e-tron GT

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover

Autonieuws
Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.