Autonieuws

´Sportauto´s in de maak bij Kia´

Niet een hete versie van de Rio, maar op basis van de onlangs gepresenteerde 3-deurs Pro_Cee’d zal de eerste van een serie spannende Kia’s zijn. CEO Hyoung-Keun Lee ziet daarnaast graag een 2+2 GT in productie gaan en designchef Peter Schreyer wil niets liever dan een MX-5 van Kia.

Dat Kia in een snelle hot hatchback een deuropening ziet naar een onuitwisbaar imago wisten we al. Nieuw is dat niet de Rio, maar de nog te lanceren drie Pro_Cee’d de basis vormt voor deze GTI-achtige, al liet dit zich uiteraard wel raden aangezien Kia momenteel weinig andere opties in huis heeft. Autocar heeft weten te achterhalen dat de snelle Pro_Cee’d de beschikking krijgt over de 1.6 GDI-turbomotor die onlangs met 184 pk debuteerde in de Hyundai Veloster Turbo. Kia mikt echter op 200 pk, simpelweg met de reden dat het anders een verloren zaak is tegen de Golf GTI en consorten. Een manuele 6-bak zal standaard zijn en tegen meerprijs staat er een automaat met dubbele koppeling in de toekomstige prijslijst.

GT
Een andere Kia die warme gevoelens moet doen opborrelen is de productieversie van de Kia GT Concept die afgelopen voorjaar op Genève schitterde. Hyoung-Keun Lee ziet deze 2+2-coupé graag komen en het liefst met achterwielaandrijving ‘omdat dit de enige aandrijvingsoort is dat de vereiste rijbeleving meegeeft’, zo gaat de hoogste baas van Kia verder. Het is overigens nog niet 100% zeker of de GT Concept in productie gaat, maar de kans is groot. ‘De beslissing zal snel vallen’, zegt Lee.

Roadster
Om te peilen of het publiek achter spannende modellen van Kia staat zal het merk de komende tijd meerdere studies onthullen. De eerste volgende keer zal tijdens de Autosalon van Genève zijn. Naar welk concept deze precies is gemodelleerd wil Kia niet zeggen, het enige dat Lee en Schreyer loslaten is dat ze beiden de Kia Elan van weleer graag willen zien terugkeren als een rivaal voor de Mazda MX-5. Ook een showroomversie van de Soul Trackster zou geen verkeerde stap zijn om Kia te ontdoen van haar ietwat burgerlijke imago.

Gerelateerde artikelen

Frisse neus en motoren voor Kia Optima

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Soul hopelijk ook weer naar EU

Spyshots
> Artikel lezen

Kia Ceed Sportswagon lekt nu al uit

Autonieuws
Kia Ceed Sportswagon lekt nu al uit
> Artikel lezen

Kan de nieuwe Kia Ceed Sportswagon het nog goedmaken?

Spyshots
> Artikel lezen

Minstens 600 liter voor nieuwe Kia Ceed Sportswagon

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.