Autonieuws

Ook Ford houdt de rallysport voor gezien

Na MINI heeft nu ook Ford bekend gemaakt vanaf seizoen 2013 niet meer met een fabrieksteam aan de start van het WRC te verschijnen. Hiermee verlaat een van de grote rallyteams van het afgelopen decennium de sport.

Het laten draaien van een raceteam in op topniveau kost een fabrikant vele miljoenen per jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wanneer de economische stroom tegenzit de racerij een gemakkelijke bezuinigingspost op de rekening wordt. Ontvingen we gisteren al het (treurige) nieuws dat MINI na twee jaar de stekker trekt uit zijn WRC-fabrieksteam, dit keer is het Ford dat er de brui aan geeft. En daarmee vertrekt een van de grootste spelers van de afgelopen jaren uit de sport.

Succes
Het huidige Ford WRC-team begon in 1997 met een Escort RS en kreeg in 1999 de beschikking over de eerste generatie Focus RS WRC. Dit betekende het begin van een lange rallycarrière voor de Focus die uiteindelijk tot 2011 zou gaan duren en maar liefst 44 overwinningen opleverde. Twee jaar geleden nam de Fiesta RS WRC het stokje over en tot dusver was Ford ermee goed voor zes rally-overwinningen. In totaal wist het Ford fabrieksteam twee keer de constructeurstitel te veroveren (2006 en 2007). De prijs voor de beste coureur kwam echter nooit uit de Ford-formatie.

Versterking
Ondanks het aangekondigde vertrek van MINI en Ford is het geen kommer en kwel in het toekomstige World Rally Championship. De bandensporen van de MINI Countryman WRC en Ford Fiesta RS WRC zullen namelijk snel worden gevuld door Volkswagen en Hyundai die respectievelijk de Polo en i20 aan de start van het WRC zullen brengen in 2013. Overigens verdwijnt de Fiesta RS WRC niet helemaal uit beeld; het Britse M-sport zal met Ford´s modernste rallywapen actief blijven in het wereldje, zij het niet langer met financiële steun vanuit de fabriek.

Gerelateerde artikelen

Mountune stopt Ford Focus RS meer pk's toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Ford GT '67 Heritage Edition is in een overwinningsroes

Autonieuws
> Artikel lezen

Snelheidspotentieel vernieuwde Ford Mustang nu ook bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Blijven dromen van een Ford Fiesta RS

Autonieuws
Blijven dromen van een Ford Fiesta RS
> Artikel lezen

Nederlander verantwoordelijk voor 't uiterlijk toekomstige Fords

Autonieuws
Nederlander verantwoordelijk voor uiterlijk toekomstige Fords
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.