Autonieuws

Op aardgas: Fiat Panda Natural Power

Met een lagere CO2-uitstoot en zeer lage fijnstof uitstoot is aardgas een schone, maar weinig geprezen brandstof. Fiat focust zich hier echter al jaren op en presenteert ook van de nieuwe Panda een zogenaamde Natural Power variant.

Aardgas moet je niet verwarren met autogas (LPG). Het is een veelgemaakte fout. Het verschil tussen aardgas en autogas is dat LPG een restproduct is van olieraffinage terwijl aardgas (CNG) uit de grond komt. Het valt te vergelijken met het gas waar we thuis op koken of onze CV op stoken. Maar het wordt ook dikwijls gewonnen uit de verbranding van GFT-afval. Aardgas is volgens velen de schoonste fossiele brandstof van dit moment. En het is nog goedkoop ook, want wie de prijzen van aardgas vergelijkt met die van diesel en benzine zal al snel concluderen dat het per gereden kilometer een stuk voordeliger is. Alleen maar voordelen dus!

Natural Power
Fiat gelooft in aardgas en presenteert dan ook wederom een Panda Natural Power. Die wordt aangedreven door de inmiddels welbekende TwinAir 2-cilinder turbomotor die in dit geval 80 pk ontwikkelt. Fiat claimt een CO2-uitstoot van 86 g/km en dat betekent behalve vrijstelling van wegenbelasting ook een bijtelling van 14%. Ruimte innemen doen de aardgastanks niet, die zijn door Fiat vakkundig onder de auto gemonteerd en als reserve is bovendien de gewone benzinetank nog beschikbaar. Dat moet ook wel, want aardgas is niet overal te tanken en dat zorgt voor de grootste belemmering bij het kopen van een dergelijke auto. In Nederland zijn tachtig aardgastankstations beschikbaar en daarmee moet je goed plannen waar je tankt.

Gerelateerde artikelen

Mediamarkt doet Fiat Panda in de aanbieding

Autonieuws
Mediamarkt doet Fiat Panda in de aanbieding
> Artikel lezen

Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross

Autonieuws
Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross
> Artikel lezen

Dappere Fiat Panda van Novitec

Tuning & styling
Dappere Fiat Panda van Novitec
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.