Autonieuws

Straatmodel van Formule Ford op komst?!

Na een waanzinnig snelle ronde over de Nürburgring ziet Ford een grote toekomst voor zijn Formule-auto. Er wordt namelijk serieus nagedacht over het in productie nemen van de Formule Ford.

Stel je voor, je mag de openbare weg op in een auto die menigeen zal aanduiden als een mini-Formule 1-auto. Veel mooier wordt het toch niet? Dat moeten de hoge heren van Ford op dit moment ook denken want ze smeden plannen om dit werkelijkheid te maken. Het idee mag dan nog in de kinderschoenen staan, Ford laat zien in ieder geval out-of-the-box te durven denken.

Formula Ford
Al sinds de jaren 60 is Ford actief met eenzits Formule-auto’s en nog altijd is de Formule Ford over de hele wereld te vinden in vele nationale en internationale kampioenschappen. De racewagen valt op door het ontbreken van aerodynamische toevoegingen. Hierdoor zijn de auto’s in de basis vrijwel gelijk aan elkaar en zijn races doorgaand bijzonder spannend. Vergis je echter niet in zijn compacte voorkomen, de Formule Ford is een serieuze racer die de basis heeft gevormd van menig Formule 1-carrière.

EcoBoost
Nu Ford hard aan de weg timmert met hun driecilinder 1.0 liter EcoBoost-motor in onder ander de nieuwe Fiesta en Mondeo leek het de Amerikaanse fabrikant leuk om het potentieel van dit blok te laten zien. De Formule Ford werd voorzien van een exemplaar dat 205 pk ontwikkelt en kreeg bovendien wielkappen, verlichting en een claxon. Deze bijzondere racer werd vervolgens naar Nürburg gestuurd om daar op de beroemde Nordschleife te laten zien wat hij waard was. En dat bleek heel wat te zijn. Het rondje werd namelijk afgerond in 7 minuten en 22 seconden, de 11e tijd ooit gereden door een straatlegale auto en sneller dan een Ferrari Enzo, Pagani Zonda F en Porsche 911 GT2 RS.

Productie
Ford had het hierbij natuurlijk kunnen laten. De EcoBoost had laten zien wat hij kon en de PR-stunt leek voorbij. Totdat er vandaag ineens berichten opdoken dat Ford denkt over het in productie nemen van de Formule Ford. Hoewel de plannen nog allesbehalve concreet zijn en er ongetwijfeld nog vele (financiële) haken en ogen aan het plan zitten is de auto in de basis al klaar aangezien hij voor de Nürburgring straatlegaal gemaakt is. Ford zal zich wel nog even achter de oren krabben over het prijskaartje. Want hoe leuk een racewagen ook is, het blijft immers een speeltje dat niet te duur uit moet vallen om succesvol te zijn.

Gerelateerde artikelen

Slimme pet van Ford houdt je wakker achter het stuur

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen ST, wel beresterk diesel voor 'Nederlandse' Ford Edge

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford doet geheimzinnig rond Bronco en Shelby GT500

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford maakt beginnetje met nieuwe Kuga

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.