Autonieuws

Bentley met diesel is onderweg

In tegenstelling tot con-cullega Rolls-Royce ziet Bentley wel brood in een dieselmodel. Sterker nog, de ontwikkeling ervan is al in een vergevorderd stadium.

´De eerste prototypes rijden al rond’ aldus Wolfgang Dürheimer tijdens een gesprek met het Britse Car and Driver. De vertrekkende CEO van Bentley en Bugatti duidt hiermee op de eerste dieselauto van Bentley sinds het werd opgericht in 1919. Welke huidige of toekomstige Bentley de primeur krijgt zegt de hooggeplaatste Duitser die naar de ontwikkelingsafdeling van Audi vertrekt niet: ‘De in ontwikkeling zijnde dieselmotor is een optie voor de aanstormende SUV van het merk, maar biedt tevens perspectief voor de sedanmodellen Mulsanne en Continental Flying Spur. Daarna houdt Dürheimer de kaken stijf op elkaar en dat geeft ons ruimte om te speculeren over de mogelijke krachtbron(nen).

TDI
Meest voor de hand liggend is de 4.2 liter V8 TDI van Audi, momenteel onder andere verkrijgbaar in combinatie met de A8. Alles met minder dan acht cilinders past niet binnen de merkwaarden van Bentley dus die sluiten we uit. Blijft eigenlijk over een V10 of V12. Beide heeft Audi dan wel Volkswagen ook op de plank liggen, maar door die eerste halen we meteen een streep omdat deze motorconfiguratie niet gebruikelijk is binnen de historie van Bentley. Bovendien is de betreffende 5.0 liter V10 al behoorlijk op leeftijd en zou het teveel poetsen kosten om hem interessant in de markt te zetten. Dit geldt eigenlijk ook voor de majestueuze, liefst 500 pk en 1.000 Nm sterke twaalfcilinder-TDI die voor Audi tot dusver een leuk, maar ontiegelijk duur geintje is omdat ze hem alleen hebben gebruikt voor de Q7. De motor zou als geen ander passen bij een Bentley, maar schrijf hem maar op je buik. Enkel Azië en Rusland zouden bereid zijn hem aan te schaffen, en Bentley wil nu juist met hun een dieselauto de Europese markt bewerken.

Gerelateerde artikelen

Ergens op deze giga-foto staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.

Autonieuws
Ergens op deze foto van 57,7 miljard pixels staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?

Spyshots
Hoe trouw blijft de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?
> Artikel lezen

Bentley EXP12 Speed 6e: elektrische roadster smaakt naar meer

Autonieuws
Bentley EXP12 Speed 6e: elektrische roadster smaakt naar meer
> Artikel lezen

Met de tijd mee: Breitling by Bentley Supersports B55

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles

Autonieuws
Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles
> Artikel lezen

Woest finalestuk: Bentley Continental GT Supersports

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.