Autonieuws

Duurdere merken botsen met nieuwe crashtest

Eerst testte het Amerikaanse IIHS de duurdere Duitse automerken op een nieuw crashonderdeel om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze hierop niet al te best scoren. Een uitkomst die geheid tot onvrede heeft geleid bij de ‘slachtoffers’.

IIHS, een afkorting van Insurance Institute for Highway Safety, is een Amerikaans veiligheidsinstituut dat vergelijkbaar is met het Europese EuroNCAP. Ook zij testen auto’s op hun veiligheid en onlangs hebben ze een nieuw crashonderdeel aan hun programma toegevoegd, de zogenoemde “small overlap frontal crash”. Hierbij wordt enkel de linker- of rechterhelft van de voorzijde van de auto tegen een massief blok gebotst. Hiermee simuleert het IIHS hoe een auto zich houdt als deze onder een (lichte) hoek in aanraking komt met een obstakel of ander voertuig.

Nauwelijks voldoendes
De specifieke crashtest wordt uitgevoerd met een snelheid van 40 mph (64 km/h) en het zijn met name de drie Duitse premiummerken, Audi, BMW en Mercedes, die matig tot slecht blijken te presteren op dit onderdeel. Maar niet alleen de A4, 3-serie en C-klasse deden het onder verwachting, ook de IS250 en niet bij ons leverbare E350 van Lexus alsmede de Volkswagen CC moeten aanzienlijk beter kunnen. Van de hoger geclassificeerde auto’s die het IIHS tegen het blok katapulteerde scoren alleen de Volvo S60, Infiniti G-serie en Acura (Honda) TL een voldoende.

Nieuwe norm
De ‘small overlap frontal crash’ is een nieuw crashonderdeel die nog niet door andere soortgelijke instituten is opgenomen in hun testnormen. De kans is echter aanzienlijk dat dit snel zal gebeuren. Want hoewel de meeste auto’s tegenwoordig goed presteren bij andere frontale botsingen, vallen er ieder jaar nog velen doden als gevolg dergelijk ongelukken waarvan een groot deel vanwege ‘small overlap’ crashes.

Gerelateerde artikelen

Primeur voor Maxi-Cosi: eerste kinderzitje met airbags

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet

Autonieuws
Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet
> Artikel lezen

De 10 populairste occassions van Nederland

Autonieuws
Deze auto’s rijden we het liefst als geld een beperkte factor is
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

365 pk voor Porsche 718 Boxster en Cayman GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.