Autonieuws

Tramontana XTR: De overtreffende trap

Hoe zet je jezelf als niche-sportwagenfabrikant extra in de schijnwerpers? Juist, door nog meer vermogen in je circuitmonster te hangen. De Tramontana XTR werpt een schaduw over zijn voorganger.

In het land der exotische automobielen schieten superlatieven vaak tekort. Zo sloegen wij in 2009 stijl achterover door de Tramontana R, een extravagante auto met naast een uniek uiterlijk een V12 met 760 pk aan boord. Dankzij het less-is-more-principe woog de R slechts 1.268 kg en kon hij de sprint naar 100 km/h in 3,6 seconden afleggen. De top lag op 325 km/h. Specificaties om je vingers bij af te likken. Maar Tramontana is zeker niet de enige die deze prestaties kan waarmaken als de kostprijs daarvoor bijna vier ton bedraagt. De Spaanse constructeur moet dus continu boven het maaiveld uit blijven steken om op te vallen.

XTR
En dat is waar de XTR om de hoek komt kijken. De ingenieurs uit onder andere Maranello en Sant´Agata Bolognese hebben in de afgelopen jaren namelijk hun auto’s akelig dicht bij de R gebracht qua snelheid. Tijd dus voor een upgrade en die komt in de vorm van een nieuwe 5.5 liter metende Mercedes-V12. Tramontana wil dat er geen twijfel bestaat over het potentieel van de XTR want het nieuwe blok wordt opgepompt tot 888 pk. Een race-versnellingsbak zorgt voor de overbrenging. 
Welk effect dit geweld heeft voor de acceleratietijden is nog niet bekend, maar reken op extreme cijfers, zowel op de spurt naar honderd als op topsnelheid.
Hoewel het model zelf nagenoeg ongewijzigd is heeft Tramontana wel verbeteringen aangebracht ten gunste van de aerodynamica en daarnaast zaken als de verlichtingsunits een update gegeven. Wat dit gewelddadige insect moet kosten? Voor € 420.000,- (zonder belastingen) staat hij op de oprit.

Gerelateerde artikelen

Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet

Autonieuws
Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet
> Artikel lezen

De 10 populairste occassions van Nederland

Autonieuws
Deze auto’s rijden we het liefst als geld een beperkte factor is
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Primeur voor Maxi-Cosi: eerste kinderzitje met airbags

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
> Artikel lezen

365 pk voor Porsche 718 Boxster en Cayman GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.