Autonieuws

Groen is het nieuwe zilver

Sinds enkele jaren vindt er een verschuiving plaats in de ranglijst van meest populaire autolakkleuren. Wit en bruin zijn sterk in opkomst en als het aan BASF Coatings ligt rijden we over pakweg vijf jaar een stuk vaker groen. Dus niet alleen duidend op het milieuvriendelijke karakter van de gereden auto.

Flitsende lakkleuren, we zien ze regelmatig op testauto’s tijdens persintroducties. Een tweet erover of een Facebook-foto en aan de reacties is op te maken dat men ze fris en onderscheidend vindt, maar zodra ze zelf mogen kiezen het toch veelal zwart of zilver wordt. In Europa voeren deze nog altijd de ranglijst der favorieten aan. Met name zwart staat steevast op één. In de hogere segmenten verlaat zelfs bijna de helft van alle auto’s in ‘t zwart de showroom. Wereldwijd kiezen we steeds vaker voor witte tinten. De feitelijk kleurloze tint is zo sterk in opkomst dat zwart zijn nummer één positie na jaren heeft moeten afstaan, al zullen zwart en zilver altijd hoge noteringen blijven zien. Het is nu eenmaal een veilige keus.

Brons
‘Bruin is het nieuwe wit’, wie heeft dit niets eens gehoord. Volgens de statistieken klopt dit dus niet, maar bruintinten schitteren wel degelijk vaker op auto’s. In Duitsland bijvoorbeeld kiest 7% van de nieuwkopers voor deze lakkleur of een variatie daarop. En deze trend zet ook nog wel even door, volgens BASF Coatings, een marktleider in onder meer autolakken. Wereldwijd is bruin al gestegen naar de zevende stek.

Wachten op groen
Daaronder vind je groen en dBASF heeft onderzocht (of voelt aan) dat deze de komende jaren terrein gaat winnen. Vroeger waren groene auto’s erg populair en ook als occasion gewild, tegenwoordig is groen een zeldzaamheid. Maar dat gaat dus veranderen, aldus BASF. Volgens de lakspecialist hebben vooral nichemarkten de weg voor ‘natuurlijke kleuren’ opengebroken. Autokopers van die modellen kiezen bewust voor een ander autoconcept en indien mogelijk ook vaker voor een afwijkende lakkleur. ‘Binnen 4 à 5 jaar gaan we vaker smaragdkleuren op de weg zien’. Van brons- en kopertinten wordt eveneens verwacht dat ze een comeback maken. We gaan het zien. De wegen zouden er in ieder geval een stuk fleuriger van worden.

Gerelateerde artikelen

Volvo XC40 eindelijk van dichterbij betrapt

Spyshots
> Artikel lezen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Dit Audi-horloge heeft de prijs van een A1 S line

Lifestyle & design
Dit Audi-horloge heeft de prijs van een A1 S line
> Artikel lezen

Ergens op deze giga-foto staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.

Autonieuws
Ergens op deze foto van 57,7 miljard pixels staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.