Autonieuws

Volkswagen lijft Porsche volledig in

Het zat al enige tijd in de pen en binnenkort is het dan eindelijk zover: Porsche zal volledig in handen komen van Volkswagen. Ondanks de nieuwe eigenaar zal de sportwagenfabrikant overigens wel zelfstandig blijven opereren en verantwoordelijk zijn voor de eigen investeringen.

Nog geen vier jaar geleden vergrootte Porsche zijn belang in de Volkswagen Groep naar 35% en maakte het plannen om Europa’s grootste fabrikant over te nemen. Die plannen gingen echter de mist in en nu zijn de rollen volledig omgedraaid. Volkswagen neemt per 1 augustus namelijk 50,1% van de Porsche-aandelen over en wordt daarmee 100% eigenaar. De combinatie van Porsche en Volkswagen is IAG (Integrated Automotive Group) gedoopt en profiteert dankzij de versnelde inlijving van enkele honderden miljoenen belastingvoordeel.

Betaling
De transactie kost Volkswagen 4,46 miljard euro die betaald dient te worden aan Porsche. Goed nieuws is dat ondanks het nieuwe moederbedrijf de beroemde sportwagenfabrikant volledig op eigen benen blijft opereren en de miljarden dan ook zelf mag uitgeven. Porsche zal het overnamebedrag waarschijnlijk enerzijds gebruiken om een lening van twee miljard euro af te lossen en anderzijds als investering ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen.
Saillant detail is dat Porsche ondanks straks als volledige dochter hun belang in Volkswagen van 32,2% blijft behouden waardoor het indirecte invloed kan blijven uitoefenen op de plannen die in Wolfsburg gemaakt worden. Beide partijen willen dan ook vooral benadrukken dat Porsche zijn eigen beslissingen blijft maken en de identiteit van het merk behouden zal blijven.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen T-Cross eindelijk onderweg naar productie

Spyshots
> Artikel lezen

Volkswagen presenteert Polo GTI voor de rallysport

Autonieuws
> Artikel lezen

Binnen spieken bij de nieuwe Porsche 911

Spyshots
> Artikel lezen

Volkswagen Up! GTI kan besteld worden

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde Volkswagen Sportsvan vanaf 27 mille

Autonieuws
Vernieuwde Volkswagen Sportsvan vanaf 27 mille
> Artikel lezen

Porsche Museum verwelkomt oudste 911

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.