Autonieuws

Michelin presenteert alles-in-één-wiel

Innovaties op gebied van wielen en banden lijken altijd relatief klein te zijn, maar Michelin ziet dat anders. Tijdens het Festival of Speed in Goodwood presenteert het bandenmerk namelijk het zogeheten Active Wheel, een totaal nieuwe kijk op de aandrijflijn en ophanging tegelijk.

Ondanks het cruciale belang van goed rubber onder de auto staat de ontwikkeling van nieuwe banden niet bepaald in de schijnwerpers. Michelin brengt daar nu verandering in met het Active Wheel dat naar eigen zeggen een radicale ommekeer in de autowereld moet gaan veroorzaken. Het is namelijk niet alleen enkel een band met velg, maar tevens het onderkomen van zowel de aandrijving als de ophanging.

Dubbel functie
In het hart van de actieve velg bevinden zich twee elektromotoren waarbij de één verantwoordelijk is voor de voorstuwing terwijl de andere als een actieve ophanging werkt om het comfort en de wegligging te garanderen. Remmen gebeurt ook met de elektromotoren terwijl een klassieke schijfrem in kan grijpen als meer remkracht nodig is. In zijn huidige vorm levert elk Active Wheel 40 pk en kan het kortstondig 80 pk voortbrengen. Met een voorwielaandrijver betekent dat dus 160 pk tijdens een stoplichtsprint.

Gevolgen
Mocht het Active Wheel gemeengoed worden dan zijn de gevolgen voor de autowereld verstrekkend. Dankzij de nieuwe techniek, die gevoed kan worden door batterijen of een brandstofcel, zijn zaken als versnellingsbak, koppeling, aandrijfstang en differentieel niet langer meer nodig. En dat zou betekenen dat ontwerpers een veel vrijere hand krijgen bij het ontwikkelen van nieuwe auto’s omdat een traditionele motor niet langer nodig is.

Toekomstmuziek
Vooralsnog zijn er nog geen praktische applicaties voor Michelin´s innovatieve Active Wheel en is het ook vooral toekomstmuziek. Het is echter niet ondenkbaar dat het systeem over een aantal jaar zijn weg naar het productiestadium vindt. Enige obstakel dat wij zien is een nogal kostbaar reservewiel.

Gerelateerde artikelen

McLaren F1 knalt door de 15 miljoen

Autonieuws
McLaren F1 knalt door de 15 miljoen
> Artikel lezen

Volkswagen Golf Sportsvan in 't nieuw

Autonieuws
> Artikel lezen

Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen

Autonieuws
Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen
> Artikel lezen

Gesnapt: de terugkeer van de Ford Bronco

Spyshots
Gesnapt: de terugkeer van de Ford Bronco
> Artikel lezen

Bekokstooft Mazda een high-performance turbomotor?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.