Autonieuws

Vencer nieuw Nederlands sportwagenmerk

Ons land is een nieuw sportwagenmerk rijker: Vencer. Het in Nijverdal, Twente, gevestigde bedrijf heeft momenteel een zeer krachtige en snelle auto in ontwikkeling die binnenkort als Sarthe gelanceerd zal worden.

De Vencer Sarthe is vernoemd naar het circuit waar sinds de twintigerjaren van de vorige eeuw de befaamde 24 Uren van Le Mans wordt verreden en een lang gekoesterde droom van Robert Cobben. Ruim twee jaar nu is Cobben, die zijn sporen heeft verdiend in de metaalindustrie en onroerend goed, en z’n technisch team bezig met de bouw van de Sarthe.

General Motors
De Vencer Sathe is naar eigen zeggen losjes gebaseerd op de Le Mans-bolide’s die in de jaren ’80 over het gelijknamige circuit in Frankrijk raasden. Ook deze racers werden gekenmerkt door hun lange neus en korte kont. De carrosserie van de Sarthe is opgetrokken uit carbonfiber dat in z’n wulpse vorm is gedrapeerd om een stalen buizenframe. Leeg weegt de 4,52 meter lange, 1,98 meter brede en slechts 1,2 meter hoge Vencer nog geen 1.400 kilogram waarmee de pk/gewichtsverhouding op 2,74 kg/pk komt te liggen.

Nog meer fraai cijfers
Achterin ligt namelijk een maar liefst 510 pk en 650 Nm sterke V8 (van GM) die via een manuele 6-bak in verbinding staat met de achterwielen. Vanuit stilstand naar 100 km/h zou nog geen vier tellen in beslag nemen en wie het gaspedaal blijft vloeren moet 328 km/h kunnen bereiken. Met dergelijke snelheden is het fijn op te weten dat de balans tussen voor en achter vrijwel perfect is, te weten 45/55.

Prijs op aanvraag
Als het minimalistische design het al niet duidelijk had gemaakt wil Vencer graag met woorden nogmaals op het hart drukken dat de Sarthe een eerlijke sportwagen is. ABS en elektrische remkrachtverdeler (EBD) zijn aanwezig, maar voor de rest is de bestuurder op zichzelf aangewezen om dit geweld heelhuids te houden. Volledig comfortloos is de Sarthe dan weer niet volgens de maker; in enige luxe is voorzien. Blijft eigenlijk over de gevraagde prijs. Die heeft Vencer niet bekend gemaakt en is vooralsnog enkel op aanvraag verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen

Milde facelift voor BMW 2-serie Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Ciber Friday-deal: the one and only Rolls-Royce Hyperion

Autonieuws
Voor de helft van het geld: Rolls-Royce Hyperion
> Artikel lezen

Eerste foto's van de echte Rolls-Royce Cullinan

Autonieuws
Eerste foto's van de echte Rolls-Royce Cullinan
> Artikel lezen

Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen

Autonieuws
Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen
> Artikel lezen

Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden

Autonieuws
Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden
> Artikel lezen

Snellere auto's voor Nederlandse politie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.