Autonieuws

Definitief besluit over het grijs kenteken

Na diverse wijzigingen is nu bijna zeker hoe het grijs kenteken eruit gaat zien. Vanaf 2005 zullen particulieren BPM moeten gaan betalen en het volledige bedrag aan wegenbelasting gaan betalen.

Zoals in de eerste plannen al bekend werd is er voor de particuliere grijs kenteken rijder geen enkel voordeel meer. Als particulier zul je op een nieuwe grijs kenteken auto BPM moeten gaan betalen en bovendien de volle mep aan wegenbelasting. Dat betekent dus dat een grijs kenteken geen voordeel meer heeft ten opzichte van een geel kenteken. Sterker nog, het wordt ontzettend duur om grijs kenteken te gaan rijden want dit soort auto´s hebben over het algemeen een hoge aanschafprijs. Voor gehandicapten wordt overigens een uitzondering gemaakt.

Ondernemers
Voor ondernemers blijft het grijs kenteken wel bestaan. Voorwaarde is wel dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en een BTW nummer hebt. Als ondernemer betaal je ook de BPM bij aanschaf, maar deze is direct weer terug te vorderen. De wegenbelasting zal laag blijven, maar een stijging van € 76,- per jaar is niet meer te voorkomen.

BPM-schuld
Wanneer je een grijs kenteken auto hebt aangeschaft als ondernemer, zal er op toe worden gezien dat de auto ten minste 5 jaar in het bezit is van een onderneming. Verkoop je de auto binnen 5 jaar aan een particulier of stop je met het bedrijf dan ben je nog BPM verschuldigd. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de nieuwprijs. Verkoop je de auto door aan een andere onderneming dan geldt dit niet.

Vanaf 2005
De regeling gaat in werking vanaf 2005. In eerste instantie was het de bedoeling om vanaf 1 januari 2005 van start te gaan maar deze deadline wordt niet gehaald. Het zal dan ook een aantal maanden later worden.

Gerelateerde artikelen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design

Lifestyle & design
Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design
> Artikel lezen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

Prachtig: de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Autonieuws
Shooting Brake
> Artikel lezen

Lamborghini Aventador S Roadster scheurt in speciale uitvoering naar Japan

Autonieuws
Lamborghini
> Artikel lezen

Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T

Autonieuws
Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.