Autonieuws

Dit is de Mercedes-Benz Concept Style Coupé

Mercedes-Benz maakt er geen geheim van dat het binnen nu en anderhalf jaar een vierdeurs coupé onder de CLS op de markt gaat brengen. Die zal hoogstwaarschijnlijk CLA gaan heten en deze conceptcar belichaamt volgens de Duitsers voor 95% dat model.

In de loop van 2013 is Mercedes-Benz van plan een nieuw, soortgelijk segment aan te boren zoals het dat eerder deed met de CLS. Mits Audi niet eerder is met hun A3 Sedan is het productiemodel van de Concept Style Coupé (CSC) de eerste compacte vierdeurs coupé van deze tijd.

Slag om de arm 
De CSC meet 4.637 millimeter en is daarmee 30 centimeter korter dan de CLS. De breedte en hoogte meten respectievelijk 1.891 en 1.398 millimeter en autoliefhebbers met een timmermansoog weten dan al genoeg; de CSC bevat uiterst gespierde proporties. Met een exterieur dat voortborduurt op de expressieve en krachtige designtaal die Mercedes heeft ingezet met de onlangs gepresenteerde A-klasse worden deze nog eens extra versterkt. De jaren dat Mercedes-Benz vrij ingetogen te werk ging zijn definitief voorbij.
Het merk met de ster beweert zelfs al dat de CSC zo goed als productierijp is waarmee het wil zeggen dat de auto volgend jaar in bijna ongewijzigde vorm in de showroom staat. Laten we het hopen, maar toch houden we een slag om de arm; zie de A Concept versus de nieuwe A-klasse. Mercedes weet evengoed als jij en ik dat sommige details zoals de gedramatiseerde 21 inch wielen en bumpers het productiestadium niet zullen halen. En die maken de consument nu juist watertanden. Het gigantische en optisch vanuit de voorruit doorlopende panoramadak is dan wel weer realistisch.

Geen regelrechte kopie 
Over de productierijpheid van het interieur is niets gelogen; dat verschilt maar weinig van de A- en B-klasse. Hieruit kunnen we opmaken dat het met de bouwkwaliteit en de afwerking in de CLC wel snor zit. Maar één-op-één is het binnenste niet overgenomen. Let maar op de klokkenwinkel van de CSC. De sportiviteit druipt er van af, alsmede van het racy stuurwiel. De twee cilindervormige wijzers van het instrumentarium zijn in carbon uitgevoerd en zodra een richtingwijzer wordt ingeschakeld licht er een cirkel rond een van de wijzers op. Ook al zo uitnodigend zijn de twee sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Gezien het feit dat ze standaard zijn in de A-klasse is de kans groot dat ze dat ook zijn in de CLC. Maar let even op de klokkenwinkel in de studie.

Vier-, voor- of achterwielaandrijving?
De aandrijflijn van de CSC wordt gevormd door een tweeliter viercilinder benzinemotor met turbotechniek en 211 pk die via een automatische 7G-versnellingsbak met dubbele koppeling alle vier de wielen aandrijft. Mercedes’ vierwielaandrijving 4Matic zal dus tot de mogelijkheden gaan behoren. Blijft echter over de vraag of de standaarduitvoeringen van de CLC nu voorwiel- of achterwielaandrijving hebben. Wil Mercedes nadrukkelijk als vierdeurs sportcoupé positioneren dan is dat laatste een logische keus, maar vergeet niet dat de CLC grotendeels gebaseerd is op de A-/B-klasse, en die beschikken over aandrijving op de voorwielen.

De Mercedes-Benz Concept Style Coupé beleeft zijn debuut op Auto China dat van 23 april tot 2 mei plaatsvindt in Peking.

Gerelateerde artikelen

Spyshots: nieuwe Mercedes GLS laat zijn gezicht zien

Autonieuws
Spyshots gls
> Artikel lezen

Brabus 900 One of Ten: G65 brult het uit met 900 pk

Autonieuws
Brabus 900 One of Ten
> Artikel lezen

Mercedes maakt beginnetje met nieuwe S-klasse

Spyshots
> Artikel lezen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit

Autonieuws
Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit
> Artikel lezen

Mercedes E-Klasse Cabriolet en Vision Gran Turismo te zien in Justice League

Autonieuws
Justice League
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.