Autonieuws

Parkeerverbod SUV’s in Nijmegen

In de binnenstand van Nijmegen wil de gemeenteraad een parkeerverbod gaan invoeren voor grote SUV’s. Ook Minister Peijs wil de strijd aangaan met de ‘Pc-Hooft tractoren’ en laat een onderzoek uitvoeren.

N.B. Dit artikel is verschenen op donderdag 21 oktober 2004. Inmiddels is het voorstel teruggedraaid en zal het verbod in Nijmegen niet worden uitgevoerd. Het onderzoek van Minister Peijs zal echter wel worden uitgevoerd. 

Eerder deze maand liet Minister Peijs weten dat er een onderzoek zal worden uitgevoerd naar de SUV’s. Een verbod op het monteren van bull-bars is vrijwel zeker. Mogelijk wil Peijs de auto’s compleet gaan verbieden. De SUV’s zijn volgens haar gevaarlijk, omdat bij een aanrijding met een ‘gewone’ personenauto de kans op blijvend letsel of dodelijke afloop veel groter is dan bij andere auto’s. Bovendien zijn de auto’s veel slechter voor het milieu dan gemiddelde personenauto’s. Daarbij heeft Minister Peijs niet lang genoeg nagedacht want wat te denken van een Ferrari of Lamborghini die ook alles behalve zuinig zijn. Een onderzoek moet uit gaan wijzen wat de SUV cijfermatig betekend.
 
Afkomstig uit Amerika
De luxe terreinwagens staan ook wel bekend als ‘Pc-Hooft tractoren’, vernoemd naar de luxe Amsterdamse winkelstraat waar veel SUV’s te vinden zijn. De SUV is afkomstig uit Amerika waar de auto razend populair is. Ook in Europa is de SUV meer en meer in opkomst. Veel merken komen met nieuwe SUV’s op de markt en de modellen zijn zeer succesvol en met name voor de rijke koper een teken van status.
 
Alleen voor SUV’s breder dan 1,85 en langer dan 5 meter
Terug naar Nijmegen waar GroenLinks een voorstel door de raad heeft gekregen om een parkeerverbod in te voeren voor SUV’s. Het gaat hierbij om SUV’s breder dan 1,85 m en langer dan 5 m. Concreet gezien gaat het dan om een auto als de Hummer H2, Chevrolet TrailBlazer, Kia Sorento, Porsche Cayenne, Lexus RX300 etc. Al deze auto´s zijn echter door de RDW goedgekeurd en voorzien van een kenteken waardoor de auto overal mag rijden en parkeren waar andere auto’s dat ook mogen. In Nijmegen gaat het dan ook niet om een rijverbod, maar om een parkeerverbod. Wettelijk gezien is het praktisch onmogelijk want de auto is goedgekeurd. Maar de vraag is ook nog eens wat voor nut het heeft om de auto’s een parkeerverbod op te leggen. Wanneer je geparkeert staat vervuil je het milieu niet en ben je ook niet gevaarlijk!
 
Boodschappenauto
Volgens een woordvoerder van GroenLinks in Nijmegen zijn de auto’s levengevaarlijk en zorgen ze voor veel extra milieuvervuiling. Bovendien zijn de SUV’s bedoeld om mee in het terrein te rijden en niet voor in de binnenstad. Het is een statussymbool voor de rijken die boodschappen gaan doen met hun SUV. Voor diegenen die een SUV bezitten is het financieel geen probleem een tweede, kleine boodschappenauto te kopen en dat moet dan maar, aldus GroenLinks in Nijmegen.
 
Parkeerverbod volledig onterecht!
Wat ons betreft is het een vreemd besluit. De luchtvervuiling is groter dan bij een gemiddelde personenauto maar dat geldt ook voor snelle sportauto’s en limousines. Bovendien zijn de auto’s groot en zwaar waardoor de impact bij een aanrijding groot is maar dat geldt toch ook voor vrachtauto’s en bestelauto’s? Verder kan gezegd worden dat er nog diverse andere auto’s zijn die breder zijn dan 1,85 en langer dan 5 meter. Wat te denken van de Rolls-Royce Phantom (1,99 breed bij 5,82 lang) en de Maybach 62 (1,98 breed en 6,59 lang). Het lijkt er dus op dat GroenLinks niet goed heeft nagedacht bij hun besluit en de regel beter direct weer ongedaan kan maken. Dat bespaart veel ellende.

Gerelateerde artikelen

De nieuwe Peugeot 508: vijfdeurs coupé

Autonieuws
De nieuwe Peugeot 508: alle details
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Alles wat je wilt weten over de nieuwe Volvo V60

Autonieuws
> Artikel lezen

Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8

Autonieuws
Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8
> Artikel lezen

Geen ST, wel beresterk diesel voor 'Nederlandse' Ford Edge

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.