Autonieuws

Volkswagen Up! is World Car of the Year 2012

Bij de (Europese) versie van de verkiezing greep hij net naast de titel, maar op mondiaal niveau is de Volkswagen Up! wel ‘Auto van het Jaar 2012’ geworden. Onder de finalisten zijn de Opel Ampera en Chevrolet Volt zelfs in geen velden of wegen te bekennen.

Het 64-kopige jurypanel – autojournalisten uit onder andere Canada, Japan, Australië en China, maar ook Groot-Brittannië, België en Oostenrijk – dat ieder jaar de ‘World Car of the Year’ bepaalt houdt er bij hun puntenverdeling kennelijk heel andere criteria op na dan hun Europese collega’s. Waar duurdere, veelal vermogende nieuwe auto’s tijdens de Auto van het Jaar-verkiezing al snel afvallen in de race of zelfs niet worden genomineerd, waren de drie finalisten voor de World Car Award de Porsche 911, BMW 3-serie en dus de Volkswagen Up!. Die laatste won uiteindelijk en volgt daarmee de Nissan Leaf op.

Sterke mening
Volgens de jury met in totaal 25 nationaliteiten heeft de Volkswagen Up! de award binnengehaald omdat zij vinden dat hij de nieuwe maatstaf vormt in het segment van stadauto’s. Ze prijzen vooral de besturing, het volwassen onderstel en de verkrijgbare efficiënte motoren. Ook op het gebied van materiaalgebruik en afwerkinggraad laat Volkswagen’s benjamin naar de mening van de organisatieleden de concurrentie ver achter zich. “Nooit eerder heeft het A-segment een dergelijke model gekend met een zo´n premium uitstraling”.

Overige awards
Naast de meest prestigieuze award werden er in meer specifieke categorieën ook prijzen uitgereikt. Zo sleepte de Porsche 911 de World Performance Car 2012 binnen door meer punten toebedeeld te krijgen dan de Lamborghini Aventador LP700-4 en McLaren MP4-12C. De prijs voor het mooiste design ging naar de Range Rover Evoque. De Brit volgt hiermee z’n landgenoot de Aston Martin Rapide op. Tot slot de World Green Car of the Year 2012; die werd gewonnen door de Mercedes-Benz S 250 CDI BlueEfficiency. Andere kanshebbers in deze klasse waren de Ford Focus Electric en de 3008 Hybrid4 van Peugeot. Gekscherend dus geen Opel Ampera en Chevrolet Volt.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen e-up! enkel met handig abonnement te bestellen

Autonieuws
Volkswagen e-up! enkel met handig abonnement te bestellen
> Artikel lezen

Radio-ontvangst van CD-kwaliteit in Volkswagens

Autonieuws
Radio-ontvangt van CD-kwaliteit in Volkswagens
> Artikel lezen

Anderhalve centimeter erbij voor gefacelifte Cross Up!

Autonieuws
Anderhalve centimeter erbij voor gefacelifte Cross Up!
> Artikel lezen

Vernieuwde Volkswagen Up! met turbomotor

Autonieuws
Turbomotor voor vernieuwde Volkswagen Up!
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Volkswagen Up!

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.