Autonieuws

Pininfarina Cambiano kijkt vooruit

De coupe die Pininfarina in Geneve presenteert is meer dan zomaar een designstudie. De inmiddels zorgvuldig geteasede Cambiano blijkt eenmaal onthuld ook zeer moderne en toekomstgerichte technologie te bevatten.

Bij Pininfarina denk je uiteraard aan fraaie Italiaanse vormen. En logisch ook, het Italiaanse bedrijf heeft daar immers haar sporen mee verdiend. Je ziet ze zeker ook terug in de Cambiano die ze op de Autosalon van Genève voor het eerst aan de wereld zullen tonen. De conceptcar komt van de hand van Pininfarina’s nieuwe chief creative officer Fabio Fillippini die sinds april vorig jaar van Renault naar Pininfarina overstapte. Hij laat weten dat ze voor de Cambiano inspiratie hebben ontleend aan de Lancia Florida II uit 1957. Pure, minimalistische vormen met een krachtige impact zijn volgens Fillippini het handelsmerk van Pininfarina en dat komt in de Cambiano absoluut naar voren. Uniek zijn de minimale lichtunits die dankzij LED-techniek ook daadwerkelijk zo klein konden worden. De grote deur aan de linkerzijde en de twee kleinere portieren aan de rechterzijde doen denken aan de Hyundai Veloster.

Turbine
Pininfarina is meer dan een designhuis en toont met de Cambiano ook haar technische kunnen. De auto wordt aangedreven door elektromotoren, op elk wiel één, waarbij een gecombineerd vermogen van ruim 800 pk mogelijk is. De motoren zelf ontwikkelen per stuk 60 kW en maken het mogelijk de Cambiano in slechts 4,2 seconden naar 100 km/h te doen accelereren. De topsnelheid van 250 km/h is al evenzo indrukwekkend voor een elektrische auto. Om de actieradius van 800 km te realiseren beschikt de Cambiano over accu’s die 205 km volledig elektrisch rijden mogelijk maken. Daarna wordt er een kleine turbine opgestart welke werkt op diesel en vervolgens elektriciteit kan opwekken voor de motoren.

Navigatiepalen
Naast moderne aandrijftechniek is er door Pininfarina veel aandacht besteed aan de gebruikte materialen. Zo is het hout in de auto gemaakt van oude navigatiepalen die de boten rondom Venetië in goede banen moeten leiden. De carrosserie is gemaakt van een mix van carbon en aluminium om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Productieplannen voor de Cambiano zijn er (uiteraard) niet, maar Pininfarina laat hiermee opnieuw zien waartoe het in staat is. De Autosalon van Genève vormt daar uiteraard een prachtig podium voor.

Gerelateerde artikelen

Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen

Autonieuws
Nico Rosberg stopt met F1 als kersvers kampioen
> Artikel lezen

Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden

Autonieuws
Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden
> Artikel lezen

Ciber Friday-deal: the one and only Rolls-Royce Hyperion

Autonieuws
Voor de helft van het geld: Rolls-Royce Hyperion
> Artikel lezen

Eerste foto's van de echte Rolls-Royce Cullinan

Autonieuws
Eerste foto's van de echte Rolls-Royce Cullinan
> Artikel lezen

Milde facelift voor BMW 2-serie Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Snellere auto's voor Nederlandse politie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.