Autonieuws

Kia lanceert elektrische auto

In Zuid-Korea brengt Kia volgend jaar de elektrische Ray EV op de markt. De 2.500 exemplaren die in 2012 geproduceerd zullen worden zijn voornamelijk bedoeld voor overheidsdiensten, maar uiteraard is het de bedoeling van de Koreanen om ook op grote schaal te gaan produceren. De eerste stap is gezet.

Mondjesmaat beginnen autofabrikanten hun elektrische modellen in productie te nemen. Kia behoort tot één van de eersten en dat is op z’n zachts gezegd opmerkelijk te noemen. Als we kijken waar de fabrikant tien jaar geleden stond dan bewijst dit nogmaals dat ze in Zuid-Korea gigantische stappen nemen. Je twijfelde nog aan Kia’s toekomstplannen? Nou, die zijn weldoordacht, dat blijkt wel.

25 minuten
De elektrische auto waarmee Kia aftrapt is de Ray EV. Gebaseerd op de onlangs gepresenteerde ‘normale’ Ray ligt er onder de kap een 50 Kw sterke elektromotor gekoppeld aan een 16,4 kWh lithium ion polymeer accu waarmee een actieradius van 139 km valt te behalen. Opladen via een snellader neemt slechts 25 minuten in beslag en de prestaties zijn acceptabel: 0-100 km/h in 15,9 seconden en een topsnelheid van 130 km/h. Stel dat veel van deze Ray’s in het overdrukke Seoul gaan rijden dan is dat meer dan voldoende.

Europa
Plannen voor de komst van een elektrisch model naar Europa zijn niet bekend, maar het wordt wel steeds realistischer. Neem bijvoorbeeld de begin dit jaar gepresenteerde conceptcar Naimo. Als die in 2013 klaargestoomd is voor serieproductie zou een komst naar Europa er dik in kunnen zitten.

Gerelateerde artikelen

De Kia Stinger komt ook naar Europa!

Autonieuws
Kia Stinger ook naar Europa!
> Artikel lezen

Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm

Autonieuws
Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm
> Artikel lezen

Stekker-duo: Kia Niro en Optima Sportswagon Plug-In Hybrid

Autonieuws
Kia breidt hybride-aanbod uit met Niro en Optima
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.