Autonieuws

McLaren verwaand over opvolger F1

Men is meer te weten gekomen over de spirituele opvolger van de legendarische McLaren F1. De specificaties zijn niet van de lucht, al lijkt dat wat designer Frank Stephenson van McLaren eraan toevoegt juist gebakken lucht te zijn.

Stephenson neemt nogal een loopje met bewezen hypercarfabrikanten als Bugatti en Ferrari. Zo zou de Veyron ‘niet in één adem genoeg kunnen worden’ en ‘zou de nog te introduceren vervanger van de Ferrari Enzo technisch achterhaald zijn’. McLaren’s nieuweling is superieur aan beide, aldus de Marokkaan. Hoog van de toren blazen, dat kan McLaren klaarblijkelijk wel, maar de daad bij het woord voegen, daar hebben de Britten wat moeite mee. De MP4-12C bleek namelijk ook niet zo snel te zijn als men deed voorkomen. Momenteel ligt de productie zelfs stil vanwege technische issues.

Sprintwonder
Ondanks de verwaandheid van McLaren liegen de theoretische eigenschappen van de McLaren F1-opvolger er niet om. Het vermogen zou op 800 pk liggen met een koppel evenzo hoog. Weliswaar een klap minder dan de Bugatti, maar McLaren mikt op een hogere pk/gewichtsverhouding om alsnog de gekroonde koning van de landsnelheden onder productieauto’s naar z’n kroon te steken. De beoogde krachtbron is een V8 met een inhoud van vijf liter. Het specifieke vermogen komt daarmee op een gigantische 160 pk per liter; ongekend hoog, zelfs voor een turbomotor. Schakelen gaat via een zeventraps automaat met dubbele koppeling, en wie die optimaal gebruikt bereikt in 2,8 seconden de 100 km/h. In minder dan twee keer die sprinttijd doet de auto 160 km/h en de magische grens van 200 mijl per uur (330 km/h) duurt niet langer dan twintig tellen.

Pushrod
McLaren heeft ook iets losgelaten over de bouwwijze en het ontwerp van de supercar die in 2014 het levenslicht gaat zien. De styling is aanmerkelijk ‘agressiever en functioneler’ dan dat van de MP4-12C. Toch is de verwantschap met dat model zichtbaar. Historisch erfgoed is er ook aan de hand van designelementen van de iconische F1. Om zoveel mogelijk zicht rondom te realiseren bevat de nieuwe McLaren veel glaswerk. In het interieur is weinig te zien; alleen het noodzakelijke is aanwezig. Een extra dimensie wordt gecreëerd door een on-board camera en een datacomputer. De rijtechniek bestaat uit aluminium ophanging van het pushrod-principe, adaptieve dempers en een geavanceerd tractiesysteem met vijf fases. Brembo carbonkeramische remmen zijn eveneens standaard.

Wetenschappelijke naam
Blijft eigenlijk over de naam. Opnieuw kiest McLaren voor een cijfer/lettercombinatie. Dit ondanks alle kritieken op het nul-komma-nul exotische MP4-12C. Op basis van wat we nu te weten lijkt de nieuwe McLaren dan ook een wetenschappelijk hoogstandje te worden.

Gerelateerde artikelen

McLaren 675LT GT3: racewaardig afscheid?

Autonieuws
McLaren 675LT GT3
> Artikel lezen

Zeldzaam hommagemodel: McLaren MSO 570GT

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren kondigt nóg een extreme supercar aan

Autonieuws
McLaren kondigt nóg een extreme supercar aan
> Artikel lezen

McLaren BP23 laat de P1 in het stof bijten

Autonieuws
BP23
> Artikel lezen

Klein, kleiner, kleinst met McLaren P1

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Scheuren in de ultieme McLaren in GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.