Autonieuws

Autorijdend Nederland hard aangepakt

De Nederlandse automobilist wordt hard getroffen volgens de miljoenennota 2005. Het grijs kenteken zal verdwijnen, de BPM-vrije accessoires worden duurder en de boetetarieven gaan omhoog.

Het meest opvallend is het verdwijnen van het grijs kenteken en daarmee het belastingvoordeel op dit soort auto´s. Al lange tijd wordt er over gesproken en ook in de miljoenennota komt het plan terug. Dit betekent voor dieselende grijs kenteken automobilisten een stijging van bijna 600% op de motorrijtuigenbelasting. Voor gehandicapten zal de overheid mogelijk een uitzondering maken. Bovendien wordt er nog gespeculeerd over een uitzondering voor al bedrijven, zodat alleen de particulieren worden gedupeerd. De ANWB wil graag een overgangsregeling invoeren. Concreet betekent dit dat mensen hun grijs kenteken mogen behouden tot de aanschaf van een nieuwe auto.

Hogere boetetarieven
Ook wat boetes betreft gaan de tarieven omhoog. Volgend jaar wil de overheid maar liefst 652,2 miljoen euro aan boeten incasseren. Dat is maar liefst 20% meer ten opzichte van dit jaar. Concreet komt het erop neer dat de overheid niet meer boetes zal gaan incasseren maar dat de tarieven omhoog zullen gaan.

BPM op accessoires
Voor BPM-vrije accessoires zal de overheid volgend jaar ook niet mild meer zijn. Zaken als cruise control, boordcomputer, navgatiesysteem en zij-airbags zullen vanaf 1 januari 2005 gewoon worden belast met ruim 45% BPM. Afhankelijk van het aantal accessoires dat je besteld ben je snel tussen enkele honderden tot enkele duizenden euro´s meer kwijt.

Brandstof
Tot slot zal ook de accijns op de brandstof nog fors omhoog gaan. Maar liefst 716 miljoen euro per jaar extra moet de accijns op gaan leveren. Volgens Staatssecretaris Van Geel van Milieu moet dit automobilisten aan gaan sporen om zuiniger te gaan rijden. In de praktijk is echter gebleken dat ondanks de hoge brandstofprijzen, de automobilist de auto niet laat staan. Weer een mooi inkomen voor de overheid dus en de auto zal weer als melkkoe dienen.

Gerelateerde artikelen

Prachtig: de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Autonieuws
Shooting Brake
> Artikel lezen

Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T

Autonieuws
Porsche verrast met introductie lichtgewicht 911 Carrera T
> Artikel lezen

Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design

Lifestyle & design
Dit is de nieuwe smartphone van Porsche Design
> Artikel lezen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

Lamborghini Aventador S Roadster scheurt in speciale uitvoering naar Japan

Autonieuws
Lamborghini
> Artikel lezen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.