Autonieuws

3D wordt het helemaal, ook bij verkeersovertredingen

3D is het nieuwe kijken, zo ook bij de Europese Unie en Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie in het bijzonder. Momenteel wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe flitspaal die driedimensionaal kan fotograferen zodat meerdere overtredingen tegelijk worden geregistreerd.

Te hard rijden, bumperkleven, het niet dragen van de autogordel en niet handsfree bellen, binnen vijf jaar kun je voor al deze overtredingen worden bekeurd. In één keer. Een hypermoderne flitskast moet dit realiseren. Binnenin de kast bevinden zich meerdere camera’s waaronder een 3D-camera en ze werken allen samen om meerdere overtredingen tegelijkertijd waar te kunnen nemen.

Big Brother-techniek
Willebrord Freijsen, hoofd Team Verkeer van het Openbaar Ministerie, ziet veel mogelijkheden in deze ´Big Brother-techniek´. Die werkt als volgt: de 3D-camera maakt video-opnames van 50 meter afstand. Deze worden automatisch geanalyseerd en daaraan kan Justitie aflezen of de bestuurder bijvoorbeeld telefoneert of zonder gordel rijdt. Door de combinatie van verschillende camera´s is er kentekenherkenning. Ook bumperkleven en te hard rijden worden meteen gesignaleerd, aldus Freijsen tegenover het Algemeen Dagblad.

60.000 euro
De Europese Unie heeft zes miljoen ter beschikking gesteld om de geavanceerde flitskast te ontwerpen. Ook Nederland betaalt mee aan de ontwikkeling van de ultramoderne techniek. In Finland en Duitsland worden momenteel de eerste prototypes getest. In 2013 zouden de eerste klaar kunnen zijn. Freijsen verwacht echter dat de camera´s, die zo´n 60.000 euro per stuk kosten, dan nog niet in Nederland gebruikt zullen worden. “Aan de nieuwe flitspaal kleven nog wel een paar haken en ogen”, zegt Freijsen. “Zo moet de toegevoegde waarde nog worden bewezen en ook moet het ´juridisch raamwerk´ in orde zijn. Binnen vijf jaar moet wel kunnen”.

Gerelateerde artikelen

Licht ontvlambaar duur: race-overall van Steve McQueen

Autonieuws
> Artikel lezen

Instapper nieuwe Volkswagen Polo is uiterst kale bedoening

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste Polestar doet denken aan bloedstollende Volvo Concept Coupé

Autonieuws
Eerste Polestar doet denken aan bloedstollende Volvo Concept Coupé
> Artikel lezen

De 10 populairste occassions van Nederland

Autonieuws
Deze auto’s rijden we het liefst als geld een beperkte factor is
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter

Autonieuws
Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.