Autonieuws

Kia Naimo: voorproefje elektrische Kia van 2013

Met de Naimo geeft Kia een voorproefje van de elektrische auto die de Koreanen in 2013 op de markt brengen. De Naimo is de derde elektrische conceptcar die Kia in een jaar tijd presenteert en dat heeft een reden. Kia werkt namelijk volop aan het klaarstomen van elektrische voertuigen voor serieproductie.

Tijdens ons bezoek aan Kia’s hoofdkantoor in Seoul, enkele weken geleden, wisten tal van hooggeplaatsen ons te onthullen dat Kia in 2013 een elektrische auto op de markt gaat brengen. Details wilde men niet kwijt. Het enige dat ze lieten doorschermeren is dat er op de Seoul Motor Show een conceptcar zal staan die daarvan een voorproefje geeft. Wel, die is zojuist onthuld. En hij heet Naimo.

´Vierkante vorm´
Naimo is afgeleid van het Koreaanse woord Ne-Mo wat vrij vertaald ‘vierkante vorm’ betekent. Uitleg behoeft die naam niet, het design spreekt immers boekdelen. Enthousiast kunnen we er echter nog niet meteen van worden. Kia spreekt van talloze typische Koreaanse vormen en materialen. Zo zijn de vormen afgeleid van de Aziatische ‘Celadon’ potten, zien we opvallende LED-verlichting die we ook op de Pop tegenkomen en typisch Koreaans eikenhout in het interieur. Ruitenwissers heeft de Naimo niet. In plaats daarvan wordt er lucht op de voorruit geblazen om het water af te voeren. Wat eveneens ontbreekt zijn spiegels, die zijn vervangen door camera’s.

Kleiner dan de Juke
De Naimo meet 3.89 meter in lengte, 1.84 meter in de breedte en is 1.59 meter hoog. Daarmee is de Naimo iets kleiner dan de Nissan Juke. Toch garandeert Kia een behoorlijke binnenruimte dankzij de op de hoeken geplaatste wielen en een naar egen zeggen optimale indeling van het interieur. Evenals de Ford B-Max heeft de Naimo geen B-stijl. De achterportieren scharnieren in tegenovergestelde richting voor een optimale instap. 

Elektromotor
Het belangrijkste nieuws ligt onderhuids. Daar is ruimte gecreëerd voor een 109 pk en 280 Nm sterke elektromotor. Dankzij de 27 kWh sterke lithium-ion-polymeer accu’s kan de Naimo een topsnelheid van 93 km/h behalen. Daarmee is de auto uitermate geschikt voor (druk) stadsverkeer. De actieradius bedraagt 200 km en opladen aan het gewone stopcontact neemt ruim vijf uur in beslag. Wie beschikt over een snellader kan binnen 25 minuten over 80% accucapaciteit beschikken.

2013
In hoeverre de Naimo model staat voor de in 2013 te lanceren compacte elektrische Kia niet geheel bekend. Wij achten de kans redelijk groot. Kia liet ons immers weten dat de in Seoul te presenteren conceptcar een voorbode is. En dan is de conclusie snel getrokken.

Gerelateerde artikelen

5 wist-je-datjes over de Kia Optima Sportswagon

Autonieuws
5 wist-je-datjes over de Kia Optima Sportswagon
> Artikel lezen

Opgeklopte Kia Stingers schitteren op SEMA in Vegas

Tuning & styling
> Artikel lezen

Dit is er veranderd aan de Kia Sorento

Autonieuws
> Artikel lezen

Proceed Concept blikt vooruit naar Kia's nieuwe middenklasser

Autonieuws
Proceed Concept blikt vooruit naar Kia's nieuwe middenklasser
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.