Autonieuws

99 jaar Bertone, dat mag gevierd worden!

In 2012 viert Bertone zijn 100ste verjaardag. Maar negenennegentig is voor één van de oudste designhuizen ook al een noemenswaardige mijlpaal en dus beginnen de Italianen alvast met vieren. Dit doen ze in Genève met de Jaguar B99 Concept waarvan meteen ook een racer is gebouwd.

Bertone heeft een speciale band met het merk Jaguar. Sterker nog, Bertone claimt dat er geen ontwerpstudio in de wereld is die vaker de handtekening heeft mogen zetten onder een model voor Jaguar. De eerste ‘Jag’ getekend door Bertone is veruit ook de meest befaamde, en wel de XK 150 uit 1957. Een kleine tien jaar later volgde Jaguar FT Concept, met kort daarna de Jaguar Pirana. De laatste stamt uit het jaar 1977 en is de Jaguar Ascot. Met deze Jaguar B99 Concept maakt dat vijf Jaguar’s van Bertone in de lange historie van het Italiaanse bedrijf. De ‘B’ in B99 staat vanzelfsprekend voor “Bertone” en het nummer behoeft helemaal geen uitleg.

XJ
Bij het ontwerpen van de B99 Concept heeft Bertone nadrukkelijk gekeken naar het silhouet van een Jaguar. Niet een automodel, maar het katachtige dier. De B99 heeft de typische bouw van een sportsedan en belichaamt zodoende een Jaguar die zijn prooi aan het besluipen is en op het punt staat deze te bespringen, aldus de maker. Het uitstralen van snelheid en kracht waren enkele pijlers bij het creëren van de B99.
Aan de andere kant is de studie een eerbetoon aan de klassieke Jaguar XJ, alhoewel de B99 qua maatvoering in het D-segment valt. Het concept oogt door zijn pijlvormige en lage, geheel uit aluminium opgetrokken carrosserie namelijk langer dan ie in werkelijkheid is. De totale lengte meet 4,5 meter en de hoogte bedraagt 1,35 meter. Breed is de B99 wel met 1,95 meter en de wielbasis bedraagt een forse 2,80 meter.

Wegspringende Jaguar
Noemenswaardig is nog het klassieke Jaguar-logo voorop de neus. Die mag uit veiligheidsoverwegingen tegenwoordig niet meer, maar Bertone heeft hier iets op gevonden. Om het moment dat bewegingsensoren in het front detecteren dat er iemand of ook maar iets in de buurt komt het de ‘springende Jaguar’ verdwijnt het embleem razendsnel in de motorkap waardoor eventuele (letsel)schade beperkt blijft.

Hybride
Nu we het toch over het motorcompartiment hebben; de Jaguar B99 Concept wordt aangedreven door een hybridemodule van Bertone’s nieuw opgerichte divisie Bertone Energy. Twee elektromotoren drijven ieders een achterwiel aan met een gecombineerd vermogen van 204 pk. Voorin ligt een compacte 1.4 liter grote en 170 pk sterke viercilinder waardoor de totale output op 570 pk komt, maar de gemiddelde CO2-uitstoot door een vakkundige samenwerking niet meer dan 30 g/km bedraagt. De actieradius van de B99 ligt dankzij de benzinemotor als range extender op een 700 kilometer. Geheel elektrische rijden kan ook; maximaal honderd kilometer ver.

Gerelateerde artikelen

Brute Jaguar XE SV Project 8 jaagt over de Nordschleife

Autonieuws
Jaguar XE Project 8
> Artikel lezen

Jaguar lanceert raceklasse met I-Pace in hoofdrol

Autonieuws
Jaguar
> Artikel lezen

Hoe kleurrijk zijn iconen nog zonder hun legendarische livery

Autonieuws
Hoe kleurrijk zijn iconen nog zonder hun legendarische livery
> Artikel lezen

Jaguar I-Pace zet in op 'slechts' drie kwartier stekkeren

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar XE SV Project 8 is snelste sedan ter wereld

Autonieuws
> Artikel lezen

Legendarische Jaguar D-type terug in productie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.