Autonieuws

Audi A8 L Security W12: gepantserde limousine

Hoogwaardigheidsbekleders, maar ook schurken kunnen hun shortlist weer uitbreiden. Audi lanceert namelijk de nagelnieuwe Audi A8 L Security, een gepantserde limousine voorzien van alle luxe en comfort, maar vooral een enorm hoog veiligheidsniveau.

Maar liefst 450 uur extra werk is er vereist om een A8 L te voorzien van de meest verregaande veiligheidsmaatregelingen die je je maar bedenken kunt. In een volgens Audi zwaar beveiligde werkplaats wordt de uit Neckarsulm aangeleverde body voorzien van honderden kilo´s gepantserd staal, aramide weefsel, speciaal gelegeerd aluminium en uit tal van lagen opgebouwd glas. Als de 5,27 meter lange limousine vervolgens de werkplaats uitrolt is er alleen voor het interieur al voor 720 kg aan extra ballast opgeschroefd. Het resultaat: een VR 7 ballistische veiligheidsstandaard.

Hulpmiddelen
Behalve dat de speciaal getrainde werknemers van Audi Security de auto hebben gepantserd om zodoende veilig vervoerd te kunnen worden, monteren ze ook de nodige hulpmiddelen. Denk hierbij aan zwaailichten, sirenes, een communicatiesysteem om met de omgeving te kunnen praten en een brandblusinstallatie. Zelfs een tank met frisse lucht  is aanwezig voor het geval er door een met schadelijke stoffen aangevallen omgeving gereden moet worden.

W12
Leuk, al die bepantsering en hulpmiddelen, maar waar het op aankomt in zo´n situatie is zo snel mogelijk te ontsnappen voordat je alsnog een complete schietschijf wordt. Audi levert de A8 L Security dan ook met de 6.3 liter W12 welke garant staat voor een krachtontwikkeling van 500 pk en 625 Nm. In 7,3 seconden kun je daarmee naar 100 km/h sprinten en een topsnelheid behalen van 210 km/h. Het zijn cijfers die lang niet op het niveau van een standaard A8 L W12 staan, maar het toegenomen gewicht eist uiteraard zijn tol.

Comfort
Zeker ook niet onbelangrijk is het comfort voor de inzittende(n). Als het goed is wordt daar namelijk een groter beroep op gedaan dan op de bepantsering. Wel, daar zal het niet aan ontbreken. De optielijst van de A8 L Security is lang en de standaarduitrusting is met onder meer een TV-tuner, diverse beeldschermen, comfortabele stoelen achterin, gordijnen voor de zijruiten en schitterende bekledingssoorten al indrukwekkend.

Guard en Security
Vanaf deze zomer zal Audi de nieuwe A8 L Security gaan leveren. Daarmee wordt de shortlist, die al indrukwekkend klein is, weer een beetje langer. Naast Audi levert bijvoorbeeld Mercedes de S Guard en
BMW de 7-serie Security.

Gerelateerde artikelen

Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom

Autonieuws
Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom
> Artikel lezen

Audi A8 met ingebouwde rijstkoker

Lifestyle & design
Audi A8 met ingebouwde rijstkoker
> Artikel lezen

De Audi A8 Limousine van Koning Willem-Alexander

Autonieuws
Nederlandse makelij
> Artikel lezen

Extra staal voor Audi A8 L Security

Autonieuws
Extra staal voor Audi A8 L Security
> Artikel lezen

Audi A8 L extended antwoord op S-klasse Pullman

Autonieuws
Audi A8 L extended antwoordt op S-klasse Pullman
> Artikel lezen

Prologue-invloeden voor nieuwe Audi A8

Spyshots
Prologue-invloeden voor nieuwe Audi A8
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.