Autonieuws

Peugeot Sport is klaar voor Audi

Een nagenoeg identiek uiterlijk, een exact dezelfde naam en toch compleet nieuw. Dit is de Peugeot 908 HDi FAP 2011 die het net als de Audi R18 met minder cilinders moet doen.

De twee grootste kanshebbers (of favorieten want bij een endurancerace weet je het nooit) voor de overwinning van de 79ste editie van de 24 Uren van Le Mans hebben hun racebolide klaar. Audi heeft net een grondig testweekend achter de rug terwijl Peugeot de laatste boutjes aan hun nieuwe 908 HDi FAP aan het aanhalen is. Dat wil overigens niet zeggen dat de auto nog geen meter heeft gereden. Het team van Peugeot Sport raapte zichzelf na het zure verlies in Le Mans een maand eerder weer bij elkaar en draaide toen al de eerste testronden met de 908 HDi FAP 2011. Tussen eind juli 2010 en de komende editie van de 24 Uren van Le Mans heeft Peugeot twaalf testsessies gepland waarvan het grote deel dus al is afgewerkt.

Twee cilinders meer
Peugeot vond het nu wel tijd om hun nieuwe Le Mans-apparaat te presenteren. Meest nieuwsgierig zijn we dan naar de krachtcentrale, wetende dat door aangepast reglementen zuinigere motoren zijn vereist en Audi van twaalf naar zes cilinders is gegaan. De nieuwe Peugeot 908 HDi heeft er twee meer dan de R18, acht dus. Het blok meet 3.7 liter en levert 550 pk, een gegeven dat we nog niet weten van de Audi R18. Nog altijd is het een raadsel hoeveel vermogen die levert. Dat de Duisters net als de Fransen flink moeten inleveren op vermogen – de 5.5 V12 in de vorige 908 produceerde 675 pk – is zeker, anders zou Peugeot bij voorbaat beter zijn spullen kunnen pakken.

Zoeken naar meer snelheid
Dat vanwege aangescherpte regels geen nieuwe Le Mans-records gezet kunnen worden is hiermee niet afgedaan. De motoren mogen dan minder krachtig zijn, nieuwste technieken maken de auto’s steeds lichter wat alsnog kan resulteren in een betere pk/gewichtsverhouding en zodoende meer snelheidspotentieel oplevert. Een gunstigere aerodynamica helpt ook en Peugeot heeft dit bij de nieuwe 908 geoptimaliseerd door de cockpit (nog) kleiner te maken. Hiervoor is mede gekozen uit veiligheidsredenen.

Verbreedt loopvlak
Een andere manier om zoveel mogelijk snelheid te kunnen maken is het monteren van de grootst mogelijk wielmaat binnen de reglementen om een maximaal loopvlak te genereren. Dit resulteert in meer tractie en grip. Optimaal schoeisel draagt hieraan bij en dus liet Peugeot bandenpartner Michelin banden speciaal voor de 908 HDi FAP ontwikkelen.

De 79ste editie van de 24 Uren van Le Mans worden op 11 en 12 juni verreden.

Gerelateerde artikelen

In pyjama oogt de nieuwe Peugeot 508 al elegant

Spyshots
In pyjama oogt de nieuwe Peugeot 508 al elegant
> Artikel lezen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Fotogalerij: de mooiste momenten tijdens Dakar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Eeuwoude Peugeot levert € 6,6 miljoen op

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot gaat los met de L750 R HYbrid Vision Gran Turismo

Autonieuws
Peugeot
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.