Autonieuws

Audi broedt op een A9

De numerieke modelaanduidingen bij Audi zijn bijna ‘uitgeteld’, slechts één in de reguliere line-up staat nog open: A9. Volgens Autocar duurt dit niet lang meer; Audi broedt namelijk op nog grotere vierdeurs coupé dan de A7.

Nog vier jaar heeft Audi om haar doelstelling van anderhalf miljoen te bouwen auto’s per jaar te realiseren. Momenteel zit het op zo’n tweederde van deze ambitie. Vele nieuwe Audi-modellen staan op stapel, enkele daarvan zijn onlangs gelanceerd waaronder zeer recent de A7. Alsof dit model al niet ruim en luxueus genoeg is overweegt men in Ingolstadt een A9, Audi’s komende neusje van de zalm.

Inborst
Met de Panamera als voornaamste rivaal zal de A9 zich in het hol van de leeuw begeven, maar dat deert het eigenwijze Audi niets; ze gaan uit van hun eigen kracht. Opmerkelijk is dat de Mercedes-Benz CL en de BMW GranCoupé ook als sterke concurrenten worden aangemerkt, terwijl dit toch echte coupés met twee deuren zijn. Duidt Audi hiermee op toch een iets andere inborst van de A9; nog wat meer coupé dan de A7 waarvan de twee achterste deuren enkel voor de praktische kant in het ontwerp zijn opgenomen en de daklijn veel sterk afloopt dan bij de huidige twee vierdeurs coupé-modellen van Audi?

Slagingskansen
Concrete productieplannen zijn er overigens nog niet, er wordt gewerkt aan een business case. Niet alleen logisch, maar ook zeer verstandig. Want is zo’n A9 wel rendabel? Mercedes heeft al sinds mensheugenis de CL in haar gamma – en een vaste klantenkring opgebouwd – en kan er dus moeilijk onderuit, maar of de tweedeurs S-klasse nu zoveel aftrek genereert valt te betwijfelen. Dikke kans dat de CL meer een prestigekwestie is en daarnaast als imagebuilder fungeert. Idem dito voor de toekomstige BMW. Bij de Porsche Panamera en bijvoorbeeld Maserati Quattroporte ligt dit anders, die bevinden zich qua merkperceptie op een hoger niveau.

Bugatti
Eén en ander omtrent de haalbaarheid van de A9 is sterk afhankelijk van de investeringskosten. Om die zo laag mogelijk te houden denkt Audi uiteraard aan schaalvergroting. En laat Lamborghini nu net aan het brainstormen zijn of hun derde model een SUV of een vierdeurs coupé moet worden en hiervoor ook zoekt naar manieren voor kostenbeheersing. Met het relatief lichte spaceframe van de Audi A8 ligt de basis er al, en mochten er compleet nieuwe technieken ontwikkeld moeten worden dan vindt het in Bugatti – de 16C Galibier schijnt Audi-techniek te gebruiken – ongetwijfeld een interessante derde afnemer. Kortom, wat staat de komst van de Audi A9 nog in de weg?

Gerelateerde artikelen

Voormalig topman Lamborghini stapt over naar Bugatti

Autonieuws
Voormalig topman Lamborghini stapt over naar Bugatti
> Artikel lezen

Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi

Autonieuws
Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi
> Artikel lezen

Alles over de nieuwe Audi A7 Sportback

Autonieuws
De nieuwe Audi A7 Sportback
> Artikel lezen

Nieuwe Audi's voor spelers Bayern München

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A7 Sportback al op straat als speelgoed

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.