Autonieuws

Opvolger Mazda RX-8 bijna klaar

Mazda ziet als enige fabrikant nog brood in de rotatiemotor. Sterker nog, deze ook wel wankelmotor genoemde krachtbron is Mazda’s juweel op het gebied van techniek. Met de RX-8 als trotse drager. Helaas werd deze uit ‘t Europese gamma geschrapt vanwege het niet meer kunnen voldoen aan de Euro5-eisen. Een opvolger is in de maak. En die is bijna klaar.

Wie het autonieuws volgt weet dat Mazda achter de schermen druk werkt aan een heel nieuwe designtaal en een compleet nieuw ontworpen motorengamma onder de noemer “Sky-G”. Een benzine- en dieselmotor zijn reeds aangekondigd. Beide zouden aanzienlijk zuiniger en schoner moeten zijn dan de huidige generatie machinerie van Mazda. Eigenschappen die vooral een blok aan de krukas van de rotatiemotor vormen. Daarom ontwikkelt Mazda momenteel ook een nieuwe wankelmotor van het type Sky-G. Een moderne efficiëntie is daarbij het voornaamste doel, want rotatiemotoren staan erom bekend een behoorlijk slok te lusten en dat is tevens de reden waarom de overige fabrikanten geen toekomst meer in deze unieke motor zagen. Een ander nadeel is het olieverbruik, al heeft Mazda dat sinds de laatste generaties onder de knie gekregen. De nieuwe rotatiemotor moet dus een flinke stap voorwaarts maken wil het overleven.

Twee deuren
De nieuwe rotatiemotor zal wederom aanvankelijk in een sportmodel van Mazda gehangen worden. Dit zal de opvolger van de RX-8 zijn. Het Engelse Autocar heeft met insiders binnen het Japanse merk gesproken en die zeggen dat de nieuwe RX in de geest zal zijn van de laatste RX-7: een tweedeurs coupé dus en niet zoals de RX-8 ééntje met vier portieren. Mazda schijnt zelfs al aardig op weg te zijn met deze RX-9 zoals de auto vermoedelijk gaat heten. Concrete lijnen van de sportauto zijn nog niet bekend. Maar als je de Shinari Concept zonder de ruwe kantjes in het achterhoofd houdt zit je al aardig in de richting heeft Ikuo Madea, de opvolger van de naar Renault vertrokken Van den Acker, ons beloofd.

Serieuze prestaties
Als platform wordt een modulair systeem gebruikt zodat ook andere Mazda’s (nieuwe generatie MX-5) daarvan kunnen profiteren. Qua totaalgewicht mikt Mazda op 1.250 kilogram. Als het dat haalt, zijn de verwachte prestaties veelbelovend, want de nieuwe rotatiemotor zou een stuk krachtiger zijn dan de huidige. Een vermogen van 300 pk word genoemd.

Gerelateerde artikelen

Unieke kans: Mazda wil van zijn 767B af

Autonieuws
Unieke kans: Mazda wil van zijn 767B af
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs

Autonieuws
Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.