Autonieuws

Autoverkopen: ’t regent niet altijd in Groot-Britannië

De autobranche wordt veelal gezien als de graadmeter van de economie. Zijn de autoverkopen aan de beterende hand, dan krabbelt ook de economie weer op. Nou, dan gaat het de goede kant op met onze volkshuishouding, want de autoverkopen over 2010 plust 23,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht autodealend Nederland in totaal 390.890 nieuwe personenauto’s. Dat is 23,6 procent meer dan in dezelfde periode van 2009 toen er 316.184 auto’s werden geregistreerd. Kijken we op maandelijks niveau dan was september een vruchtbare maand: 45.773 nieuwe registraties tegen 33.623 stuks in september 2009, een procentuele toename van maar liefst 36,1%.

Top-5 
De top-5 van best verkochte merken tot begin deze maand wordt met grote voorsprong aangevoerd door Volkswagen (39.512). Toyota is een goede tweede met 34.479 nieuw verkochte modellen. Op plaats drie staat Ford (32.692) gevolgt door Peugeot dat het met totaal 32.583 nieuwe auto’s ook niet slecht doet. Opel mag zich hekkensluiter van de top-5 noemen met 28.135 nieuwe registraties.

Situatie per land/merk
Hoewel vermogend Nederland ook tijdens de economische teleurgang ongetwijfeld niets te klagen had lijkt het erop dat het tonen van deze welvaart weer mag. De duurdere segmenten doen het namelijk opvallend goed dit jaar. Zo verkocht Aston Martin een kleine veertig procent meer bolides dan in dezelfde periode over 2009. Rolls-Royce plust zelfs 1.100 procent! Het Britse prestige merk liet tot op heden namelijk twaalf handtekeningen zetten, terwijl vorig jaar dit er slechts één was. De enorme stijging bij ‘RR’ lijkt te danken aan ex-Bentley rijders want daar is de sfeer niet zo goed gestemd. In de eerste negen maanden van dit jaar wist importeur Hessing slechts vier Bentley’s te slijten tegenover nog elf vorig jaar. Gelukkig voor de Britten houden Jaguar en Land Rover de eer van het koninkrijk alsnog hoog. Beide stegen respectievelijk 47,6% en 59,1% in afzet. Het ziet ernaar uit dat men inziet dat de XF, XJ en Range Rovers niet onderdoen voor de gevestigde orde uit Duitsland. Over Frankrijk en Zuid-Korea kunnen we kort zijn: daar wordt iedere maand het gebak aangesneden. Ook bij Skoda is een blijvende glimlach te herkennen. In Zweden kijkt men treurig toe want zowel Saab (logisch na alle perikelen) als Volvo moeten een kleine min noteren.

Bron: RAI Vereniging, BOVAG en RDC

Gerelateerde artikelen

Autotest | Porsche Panamera Sport Turismo

Autotests
> Artikel lezen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'

Autonieuws
BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'
> Artikel lezen

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Autonieuws
Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu
> Artikel lezen

Klassieke flitspaal blijft melkkoe voor CJIB

Autonieuws
Klassieke flitspaal blijft melkoe voor CJIB
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.