Renault Mégane III

Ondanks dat kleine auto’s steeds populairder worden, is de Europese middenklasse toch nog steeds goed voor zo’n dertig procent van de totaalmarkt. In ieder geval voor Renault dat zojuist is gestart met de opvolging van de Mégane-reeks, de derde al weer in successie. In afwachting van de Scénic, die half volgend jaar verschijnt, lanceert Renault eerst de vijfdeurs hatchback en een verrassende driedeurs coupé.

De moderne middenklasse hatchbacks ontstonden midden jaren zeventig en Renault was destijds met de 14 een vroege aanbieder. De auto blonk uit in comfort en had een design dat wellicht de tijd iets te ver voorruit was. Was de 14 er nog alleen als vijfdeurs, de Renault 11 kon met drie en vijf portieren worden gekozen en kende ook een sedantegenhanger, de R9. De 19 kreeg er ook nog eens een cabriolet bij en bij het uitbrengen van de eerste Mégane in 1995 groeide de reeks naar een ongekende omvang.

Bestaande componenten
Zoals zoveel andere fabrikanten speelt Renault op dit moment met de Mégane op zeker. Er worden geen rare sprongen gemaakt op het gebied van design en dat levert producten op die wat minder fantasievol zijn dan de vorige generatie, maar doorgaans wel beter aansluiten bij de algehele smaak. De vorige Mégane was immers in het begin behoorlijk wennen. Ook technisch blijken bestaande componenten nog best een generatie langer mee te kunnen. Als basis is de bestaande generatie genomen. Maar het onderstel is op een aantal structurele punten verbeterd, stijver gemaakt en tegelijk lichter. Zo is het subframe van de voorwielophanging met twee extra verbindingen aan de carrosserie vastgemaakt en zorgt het holle achteraslichaam eveneens voor meer stevigheid en tegelijk een gewichtsbesparing. Ook op een aantal andere plaatsen is de bodem versterkt.

Communicatiever
Een van de belangrijkste klachten bij de bestaande Mégane was de besturing. Renault heeft nu een elektrische stuurbekrachtiging die helemaal nieuw is en samen met de veranderingen aan het onderstel zorgen voor een aanzienlijk betere communicatie tussen stuurwiel en wegdek. En dat is tijdens de eerste kennismaking goed te voelen. Zelfs als een bocht scherper blijkt dan de bestuurder in eerste instantie had ingeschat, volgt de achtersteven keurig de koers die op het laatste nippertje is ingezet. Het gevoel in de besturing is veel meer in balans met het onderstel en dat wil niet zeggen dat de auto té stug is geworden. Overigens kent Renault bij de nieuwe Mégane twee verschillende afstemmingen. De vijfdeurs is meer op comfort afgeregeld en voldoet prima, vooral op de veelvuldig in Europa aanwezig verkeersdrempels als ook op het type wegdek waarvan menig gemeente liever niet wil weten dat het nog bestaat. De coupé staat wat lager boven het wegdek (12 mm) en heeft zowel voor als achter een tikkeltje stijvere veren. Ook hier passen het lagere zwaartepunt en de stuggere afstemming prima bij elkaar. De grootste motorvarianten van de hatchback zijn hier overigens ook mee te leveren. Er is aan beide modelvarianten gewoon goed te merken dat Renault op alle kritiekpunten van de vorige Mégane de puntjes op de ‘i’ heeft weten te zetten en daardoor kan de nieuweling de vergelijking met de concurrentie beter aan.

Motoren
De motorische keuze is meteen groot en start met de 1.6 16V die met vijfbak wordt geleverd en dan 100 pk voortbrengt, maar eveneens met zesbak bestaat (110 pk). Een vertrouwde motor die minimaal al zorgt voor een top van 190 km/u en acceleratie naar 100 in 10,9 seconden. De 2.0 liter 16V is een krachtbron die bij Nissan vandaan komt en daarom is het niet vreemd dat deze aan een CVT is gekoppeld. De grootste krachtpatser van dit moment is de TCe 180, de eveneens bekende 2.0 liter turbo van Renault zelf die met zesbak goed is voor 225 km/h en het sprintje in 7,8 seconden. We reden deze motor in de coupé en dat blijkt een gelukkige combinatie. Toch vertoont de motor alles behalve een explosief karakter, de turbo helpt flink mee om de prestaties te verhogen, maar verdeelt zijn krachten keurig over een breed toerenbereik. Typisch een turbo van het moderne soort. Natuurlijk werkt Renault aan een RS-versie, maar de komst daarvan zal pas volgend voorjaar worden bevestigd.
En dan de diesels, want die blijven in de strijd tot het verlagen van de CO2-uitstoot van het wegverkeer volop in de belangstelling en hebben natuurlijk zakelijk de voorkeur. Zowel de 1.5 dCi als de 2.0 dCi treden in de Mégane aan, allemaal voorzien van een roetfilter. De 1.5 dCi is er met 90 of 110 pk, varianten die zonder probleem een energielabel A krijgen met bijbehorende subsidie. De minst krachtige schiet in 12,5 seconden naar de 100 en topt bij 180 km/h, terwijl de 110 pk met 190 km/h en 10,5 seconden al bijna niets meer te wensen overlaat. De eerste kennismaking met de vijfdeurs betreft de 2.0 dCi 130, inderdaad met 130 pk maar voortaan voorzien van een turbo met variabele geometrie. Die zorgt voor een mooie verdeling van het koppel van 300 Nm, al is deze diesel vanaf 1.750 tpm al meteen behoorlijk krachtig. Dat is ook te merken in de prestaties: een top van 205 km/h en in 9,5 seconden naar de 100.

Interieur
Al rijdend zijn we het er snel over eens dat Renault werk heeft gemaakt van de geluidsisolatie. De Mégane is mooi stil en dat heeft dan weer als nadeel dat als er met de auto over een slecht wegdek wordt gereden het bandengeruis ineens sterk overheerst.
Het uiterlijk van de vijfdeurs Mégane is minder apart dan voorheen en roept associaties op met de Opel Astra. De auto heeft ver in de schermen doorgetrokken koplampen, een brede luchtinlaat in de bumper en een opvallend grote sluitnaad aan de onderkant van de motorkap. Die vinden we trouwens ook weer bij de achterklep. Het profiel oogt langgerekt, vooral ook omdat de daklijn vanaf de B-stijl meteen afloopt. Toch biedt de auto binnenin veel binnenruimte, sterker nog, de Mégane is de meeste concurrenten hier de baas. Het bagagevolume bedraagt 405 liter en dat is 23 procent meer dan voorheen.
In het interieurontwerp herkennen we de Laguna. Niet alleen qua stijl, maar ook door het materiaalgebruik legt de nieuwe Mégane een link naar het hogere segment. In de meeste uitrustingsvarianten is de kleurstelling zwart/grijs, maar bij de luxueuze Privilège kan er ook voor beige gekozen worden. Renault levert twee navigatiesystemen met CD en DVD gekoppeld aan een groot kleurenscherm dat in een wat erg simpele behuizing midden boven de console staat. De CD-navigatie laat zich wat onhandig bedienen met de radioknoppen, terwijl de DVD-versie een eigen unit heeft tussen de stoelen. Daarmee vervalt overigens de tweede bekerhouder. Als de eerste helemaal vooraan wordt gebruikt, is de toegang tot het klepje met daarachter de iPod-aansluiting geblokkeerd. Renault zorgt in de Mégane voor goed meubilair dat voldoende verstelbaar is en een opmerkelijk bereik in hoogte en diepte kent.
De coupé is qua interieurinrichting nauwelijks anders, alleen is het dak wat lager en daardoor de hoofdruimte minder, maar nog steeds niet krap. De bagageruimte meet 377 liter inclusief een bergvak onder de vloer. De tildrempel is beslist hoger. De achterruit is V-vormig en dat betekent dat het uitzicht door de achteruitkijkspiegel niet optimaal is. Aan de buitenkant heeft de coupé niet alleen een andere en meer spannende daklijn, een schuiner aflopende achtersteven, maar ook een front met afwijkende bumper en koplampen met een donker masker.

Prijzen
Over de hele linie is de coupé 500 euro duur dan de hatchback en is niet te leveren in het basisniveau Authentique. Als vijfdeurs komt deze op 19.900 euro met de 100 pk 1.6 motor. De 100 pk Expression met vijfbak en de 110 pk met zesbak kosten vóór belastingen even veel, maar onderaan de streep is er 700 euro verschil en dat is precies het BPM-verschil tussen een B- en C-label. Dieselen kan in de nieuwe Mégane vanaf 24.900 euro (A-label) tot 31.400 euro voor de dCi 130 Privilège. Speciaal voor de zakelijke markt heeft Renault de Sélection Business modellen met standaard navigatie alleen met de 1.6 16V (110 pk) en twee 1.5 dCi-motoren.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties