Land Rover Freelander 2: on- en offroad SUV

Waar bij velen de terreinwaardigheid verloren gaat is de Freelander 2 een échte SUV mét terreincapaciteiten. Land Rover heeft de nieuwe Freelander weten te evolueren tot een SUV met een premium uitstraling maar wel met een kenmerkend Land Rover-karakter.

Land Rover presenteerde de Freelander in 1997. Het model moest een plekje vinden tussen het groeiende segment van compacte SUV’s die het vooral van hun looks moesten hebben en niet van hun terreinwaardigheid. Maar Land Rover wist de typische off-road kenmerken van hun modellen te behouden, al liet het merk steken vallen op de andere typische SUV-punten. Zo was de uitstraling minder premium en kon de Freelander was looks betreft zich niet meten met bijvoorbeeld een BMW X3. Maar daar is nu verandering in gekomen. De Freelander 2 heeft zich ontwikkeld tot een volwassen SUV waarbij de merkwaarden van Land Rover nog steeds zeer hoog in het vaandel staan.

Design-evolutie
Allereerst heeft het design een enorme evolutie doorgemaakt. Waar de eerste generatie van de Freelander vooral werd gekenmerkt door een mix van grijs plastic en een in kleur gespoten carrosserie oogt de Freelander 2 vooral veel luxueuzer en dynamischer. De typische hoekige styling is overgenomen van de overige Land Rover-modellen, maar wel met de herkenbaarheid van de Freelander. Geleend van zijn stalgenoten zijn de aluminiumkleurige grille, de ventilatieroosters in de zijschermen en de overwegend hoekige lijnen. Dat heeft de Freelander 2 een veel volwassener, maar ook meer premium uitstraling gegeven. Hierdoor kan het model zich meer dan ooit meten met auto’s als de BMW X3 en de op stapel staande Audi Q5 en Mercedes GLK.

Interieur
Ook het interieur heeft een ware evolutie ondergaan. Het ontwerp is kenmerkend Land Rover. Daarin domineren luxe en comfort, maar ook grote knoppen en schakelaars die passen bij een off-road auto. Het interieur oogt daardoor minder luxe dan bijvoorbeeld een Duitse concurrent, maar is dat zeker niet. Met zaken als een DVD-gestuurd navigatiesysteem, start-/stopknop voor de motor, audiosysteem van Alpine, aansluitmogelijkheid voor de iPod of MP3-speler, een Bluetooth-carkit, een links en rechts gescheiden climate control en zelfs voorruitverwarming doet de Freelander niet onder voor zijn concurrenten. Wel jammer dat het audiosysteem van Alpine minder goed klinkt dan je zou verwachten.

Interieurruimte
Wie instapt in de Freelander neemt plaats op een prettig zittende stoel. De voorstoelen zijn meervoudig elektrische verstelbaar en in ons testmodel (HSE) bekleed met leer. De zit is hoog en hierdoor heb je niet alleen een perfect overzicht, je voelt je bovendien heer en meester tussen het overige verkeer. Precies een gevoel dat je met een imago-verhogende auto als de Freelander wilt bereiken. Aan ruimte is voor alle inzittenden geen gebrek. Ook losse spullen zijn in voldoende opbergvakjes weg te leggen en er zijn diverse bekerhouders aangebracht. De bagageruimte is met een inhoud van 755 liter opvallend groot als is de tildrempel wel vrij hoog.

Dieselmotor TD4
Wie zijn oog heeft laten vallen op de Freelander 2 kan kiezen uit een tweetal krachtbronnen. Het topmodel betreft een 3.2 liter V6 benzinemotor met een vermogen van 233 pk en een koppel van 317 Nm. Voor onze test viel de keuze op de instapmotor, de 2.2 liter viercilinder diesel. De motor ontwikkelt een vermogen van 152 pk en een koppel van 400 Nm bij 2.000 tpm. De motor start met een druk op de knop en wordt gekenmerkt door een soepele en stille loop. Gekoppeld aan een prettig en kort schakelende zesbak komt deze motor goed tot zijn recht. De acceleratie van 0-100 km/h verloopt in 11,7 seconden en is daardoor niet van een topniveau. Echt tekort komen doe je niet, maar een beetje meer vermogen had de 1.890 kg zware Freelander 2 een wat dynamischer karakter gegeven. Het verbruik lag tijdens de testperiode op een gemiddelde van 1 op 11.

Rijden op de verharde weg
Op de verharde weg verrast de Freelander 2. De besturing is prettig direct en je hebt voldoende gevoel met de voorwielen. Snelle bochten hoeven met de Freelander 2 niet te worden gemeden. Hij laat zich verrassend snel en gewillig door de bochten loodsen. Overhellen is tot een minimum beperkt, al is bij hoge auto’s als deze altijd wat meer rollen over de lengte-as te bespeuren dan met een lager voertuig.

Off-road een uitblinker
Waar de Freelander 2 zich echt van zijn concurrenten onderscheidt is in het terrein. Het vermogen wordt standaard via een Haldex-koppeling op alle vier de wielen overgebracht. Dat zorgt op de verharde weg voor een veilig rijgedrag en in het terrein voor extra capaciteit. Bovendien is elke Freelander 2 (met uitzondering van de 2.2 TD4 instapper) standaard voorzien van Terrein Response. Het door Land Rover gepatenteerde systeem maakt het mogelijk om te kiezen voor de standen; algemeen, gras/gravel/sneeuw/ijs, modder/sporen en zand. Alle instellingen van de elektronische regel- en controlesystemen worden dan aangepast aan de omstandigheden. Het systeem werkt verbluffend goed en mede dankzij de hoge bodemvrijheid is de Freelander 2 geschikt voor het zwaardere werk. Een lage gearing moet de Freelander ontberen maar die mist de auto zeker niet. Dankzij de korte aanloophoeken kunnen bovendien steile hellingen worden genomen. De dieselmotor laat zich goed doseren en daardoor is de Freelander 2 gemakkelijk los te krijgen wanneer deze zich onverhoopt toch vast weet te laten lopen in het terrein.

Prijzen en uitrusting Freelander 2
De Freelander 2 is leverbaar vanaf € 41.500,- voor de 2.2 TD4 E. Voor dat bedrag is de auto standaard uitgerust met zaken als elektrische ramen vóór en achter, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, automatisch inschakelende verlichting, dimmende binnenspiegel, radio/CD-speler, AUX-aansluiting, 16 inch lichtmetalen velgen en een handbediende airco. Ons testmodel was de meest luxe HSE en is in combinatie met de 2.2 TD4 leverbaar vanaf 55.600,-. Zaken als Bi-Xenon koplampen, parkeersensoren vóór en achter, lederen bekleding en climate control zijn dan standaard aanwezig. Op veiligheidsgebied zien we 7 airbags waaronder een knie-airbag voor de bestuurder en gordijnairbags voor alle inzittenden. Ook elektronische systemen als ABS met remkrachtverdeling, stabiliteitscontrole (DSC), overhelcontrole (RSC) en bochtremregeling (CBC) zijn standaard gemonteerd.

Conclusie
Na een uitgebreide on- en offroad test met de Freelander 2 heeft het model zich bewezen te hebben ontwikkeld tot een volwassen SUV waarbij de merkwaarden van Land Rover nog steeds zeer hoog in het vaandel staan. Het in- en exterieur hebben een meer premium uitstraling gekregen. Aan ruimte is binnenin de Freelander geen gebrek en de meest moderne opties zijn standaard dan wel optioneel leverbaar. De 2.2 liter TD4-motor heeft voldoende trekkracht voor dagelijks gebruik en komt ook in het terrein goed uit de verf. De Freelander valt in positieve zin op qua weggedrag. De auto helt nauwelijks over en biedt een mooie mix van comfort en een sportief tintje. In het terrein laat de Freelander zijn concurrenten (ver) achter zich. Stijle hellingen, mul zand en zelfs modderpaden weet de Freelander probleemloos te doorstaan. Land Rover is erin geslaagd deze kenmerkende eigenschappen te combineren met een meer premium karakter en de Freelander tot een heel aantrekkelijke keuze te maken.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties