Mercedes E 500 Avantgarde Combi

Mercedes claimt dat de E-klasse al meer dan zestig jaar synoniem staat voor comfort, veilgheid en elegantie. De E-klasse werd onlangs op ruim 2.000 punten vernieuwd om dat statement weer volledig te kunnen onderbouwen. Wij onderwierpen de E 500 Combi aan een test om dit te onderzoeken.

Aan het uiterlijk is de vernieuwde E-klasse nauwelijks van zijn voorganger te onderscheiden. De wijzigingen zijn dan ook vooral onderhuids doorgevoerd. Voor deze test hadden wij de beschikking over de E 500 Combi in luxe Avantgarde-uitvoering. Het woord Combi geeft daarbij aan dat we over enorm veel ruimte beschikken. Het verschuiven en ontstaan van autosegmenten heeft de stationwagon wat meer naar de achtergrond gedrukt. De topmanager of directeur die zakelijk de nodige kilometers maakt en ook met een gezin op pad wil koos lange tijd voor een luxe uitgevoerde stationwagon. We zien duidelijk een verschuiving naar bijvoorbeeld de SUV. Dit model combineert de ruimte van een stationwagon en een MPV met het stoere uiterlijk van een terreinwagen. Maar dat betekent niet dat de stationwagon niet populair meer is. In tegendeel zelfs. En Mercedes bewijst met de E-klasse waarom.

Enorme interieurruimte
De zakelijke en stijlvolle vormgeving van de E-klasse maakt het mogelijk om de auto zowel zakelijk als privé te rijden. Elke gelegenheid is geschikt om met de E-klasse voor te komen rijden. De hoge mate van comfort is kenmerkend voor dit model. Dat begint al bij het instappen. De multi-contour stoelen zijn met leer bekleed en passen zich aan, aan het postuur van de passagier. De stoelen zijn elektrisch meervoudig verstelbaar en maken het voor iedereen mogelijk een ideale zit te creëren. Opvallend is de enorme hoofd- en beenruimte. Ook achterin. Openen we de achterklep dan klapt de afdekhoes automatisch iets naar boven. We werpen een blik op de bagageruimte die een inhoud van maar liefst 690 liter kent. Dat is ruim 100 liter meer dan in de Audi A6 Avant en bijna 200 liter meer dan in de BMW 5-serie Touring. Beide concurrenten moeten qua interieurruimte absoluut hun meerdere erkennen in de E-klasse. Bovendien biedt Mercedes ook nog opbergruimte onder de bagagevloer. Opvallend mooi is de afwerking van de kofferbak waar zachte en duurzaam ogende materialen zijn gebruikt.

Hoge kwaliteitsbeleving
Een schitterende afwerking zien we uiteraard niet alleen in de bagageruimte. Het gehele interieur is afgewerkt met materialen die duidelijk klasse en kwaliteit uitstralen. Het dashboard en de deurpanelen zijn gemaakt van zachte kunststoffen. Verder zien we veel leer en accenten van chroom en hout. De knopjes zijn eveneens van zacht aanvoelend materiaal gemaakt. Iets dat de kwaliteitsbeleving absoluut goed doet.

Uitrusting van hoog niveau
Met alleen een stijlvolle uitstraling hebben we het nog niet gehad. Mercedes monteert alle denkbare luxe zaken (optioneel) in de E-klasse. Zo was ons testmodel onder andere voorzien van het Comand-systeem waarin het audiosysteem, de DVD-speler, het navigatiesysteem en de carkit zijn gecombineerd. Ook kan er TV op worden gekeken. Het kleurenscherm dat achterin is gemonteerd kan afzonderlijk van het systeem vóórin een DVD afspelen of een TV-zender tonen. Tevens kan er een externe speler op worden aangesloten. Een gemis tussen alle moderne elektronica is het leveren van een Bluetooth-carkit. Het systeem in de E-klasse werkt nog met een houder in de middenarmsteun. Ergonomisch zit de E-klasse opvallend goed in elkaar. Alle knopjes zijn overzichtelijk gerangschikt en het instructieboekje zal – ondanks de uitgebreide functies en mogelijkheden - voor een groot deel van de kopers onaangeraakt opgeborgen blijven.

Sportauto-prestaties
Tijdens de testkilometers met de E-klasse ontpopt de auto zich als een stijlvolle reisgenoot. De fantastische achtcilinder benzinemotor is nagelnieuw en afkomstig uit de S-klasse. De motor meet een inhoud van 5,5 liter. Er wordt een vermogen van 388 pk en een koppel van 530 Nm opgewekt. De motor laat zich nauwelijks horen en de rust in het interieur overheerst. Elke aanraking met het gaspedaal is voldoende om de E-klasse vlot te doen accelereren. Wie alles uit de V8 wil halen kan plezier beleven aan de krachtbron. De motor sleurt de 1.895 kg zware stationwagon in slechts 5,4 seconden naar 100 km/h. Dat zijn prestaties die je eerder zou verwachten van een sportauto dan bij een stationwagon als deze. Meninggeen zal zich dan ook vergissen wanneer de bestuurder van de E 500 wordt uitgedaagd. Dankzij de soepele automaat accelereert de auto in één vloeiende beweging naar snelheden ver boven het toelaatbare. Door de aangename stilte binnenin kunnen hoge snelheden worden gereden zonder dat het vermoeiend wordt. Een echte Autobahn-cruiser die geschikt is om zeer lange afstanden ongemerkt af te leggen. De cruise control kan dankzij de Distronic (meerprijs € 2.545,-) automatisch de afstand tot een voorligger regelen, wat het comfort alleen maar ten goede komt en de E-klasse nóg meer tot een reisauto maakt.

Zweverig maar comfortabel onderstel
Passend bij het comfortabele karakter van deze Mercedes is de Airmatic DC luchtvering. Vier luchtbalgen zorgen voor een optimale afstelling van het onderstel. De elektronica detecteert oneffenheden in het wegdek en stelt de vering hierop af. Dat moet ervoor zorgen dat oneffenheden worden gladgestreken. Als bestuurder is er de keuze uit de standen comfort, sportief I en sportief II. Vooral in ‘comfort’ heeft de luchtvering van deze E-klasse een wat zweverig rijgedrag tot gevolg. De koets lijkt continue in beweging en komt wat onzeker over. Wie last heeft van wagenziekte kan een rit met de E-klasse misschien beter vermijden. Datzelfde geldt voor de besturing. Die is wat ongevoelig en mist scherpte. Tijdens lange afstanden en op de snelweg verhoogd dit alles het comfort, maar wie een enigszins sportieve rijstijl wenst mist de scherpte en dynamiek van een Audi of BMW.

Veiligheid
Veiligheid staat bij Mercedes hoog in het vaandel. De autofabrikant uit Stuttgart is uitvinder van vele innovatieve systemen. Zo zijn de airbag, ABS en ESP bij Mercedes geboren. Niet verwonderlijk dus dat Mercedes de E-klasse uitrust met tal van innovatieve veiligheidssystemen. We zien ondermeer Pre-Safe dat maatregelen treft bij een dreigend ongeval. Zo worden de gordels aangespannen, de ramen gesloten, remmen klaargezet en de stoelen in de juist positie geschoven. Een wereldprimeur op de E-klasse is het Intelligent Light System. Dat combineert actieve bochtenverlichting met een functie die de lichtbundel automatisch aanpast aan de snelheid, weg en weersomstandigheden. Wanneer het ondanks deze systemen alsnog fout gaat is er een leger aan airbags dat de inzittenden opvangt.

Motorengamma
Naast de E 500 levert Mercedes de E-klasse met 3 diesel- en 3 benzinekrachtbronnen. Er is de keuze voor de E 220 CDI (170 pk), E 280 CDI (190 pk), E 320 CDI (224 pk), E 200 Kompressor (184 pk), E 280 (231 pk) en de E 350 (272 pk). Standaard zijn alle modellen aangedreven op de achterwielen maar de E 280 CDI, E 320 CDI, E 280, E 350 en de E 500 zijn ook leverbaar met 4Matic vierwielaandrijving. De prijzen van de E-klasse beginnen bij € 50.750,- voor de E 200 Kompressor en € 50.700,- voor de E 200 CDI. De door ons gereden E 500 start bij € 86.600,-. Door de vele opties die op ons testmodel waren gemonteerd ligt de prijs ruim boven de ton.

Conclusie
Mercedes claimt dat de E-klasse al meer dan zestig jaar synoniem staat voor comfort, veilgheid en elegantie. Deze test diende ervoor te zorgen om dat statement te onderzoeken. En Mercedes heeft gelijk. De uistraling van het in- en exterieur, de gekozen materialen en de hoogwaardige afwerking maken het begrip ‘elegantie’ helemaal waar. Ook de veiligheid heeft hoog in het vaandel gestaan bij de ontwikkeling. Dat zien we in alle innovatieve systemen die Mercedes standaard dan wel optioneel monteert. Het comfort is tot slot eveneens één van de belangrijkste kenmerken van de E-klasse. In het interieur overheerst rust en stilte en de auto is (optioneel) van alle denkbare gemakken voorzien. Het interieur is ruimer dan menig concurrent en de bagageruimte zo groot dat met gemak vijf personen hun voltallige vakantiebagage mee kunnen nemen. Alleen de luchtvering kon ons op sportief vlak niet bekoren. De auto krijgt een zweverig karakter en de koets lijkt continue in beweging. Bovendien mist de besturing en het rijgedrag de scherpte die we bij vergelijkbare concurrenten wel vinden. Mercedes laat met het comfort, de veiligheid en de elegantie zien dat de E-klasse zowel zakelijk als privé al ruim 60 jaar een begrip is en dat nog lange tijd voort kan zetten.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties